Over WBSO

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Met het instrument kunt u de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten verlagen. In 2017 is het budget voor de regeling € 1.205 miljoen.

U kunt de WBSO voor twee soorten projecten aanvragen:

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.


Fiscale voordeel WBSO

Het voordeel van de regeling verrekent u in de aangifte van de loonheffing of met uw inkomstenbelasting, als u een ZZP’er bent. Om het voordeelpercentage voor alle R&D-kosten te berekenen hanteert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) twee schijven:

  • Het tarief voor de eerste schijf is 32%. Dit geldt voor de R&D-kosten en uitgaven tot € 350.000,-. Voor starters ligt het percentage wat hoger, namelijk op 40%.
  • Voor alle kosten boven € 350.000,- is het tarief 16%.


Stimuleer innovatie binnen uw bedrijf

Bedrijven mogen maximaal drie keer per jaar een aanvraag indienen voor de WBSO. Voor zelfstandigen is er geen maximum. Houd er rekening mee dat een aanvraag uiterlijk één kalendermaand voor de start van de R&D-activiteiten bij RVO wordt ingediend.

Wilt u meer informatie over de WBSO en hoe u de regeling maximaal kunt benutten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze professionals adviseren u graag over de randvoorwaarden voor een succesvolle aanvraag. Denk aan de werkzaamheden die wel of juist niet in aanmerking komen voor de WBSO en wat bijvoorbeeld de administratieve vereisten zijn waar u rekening mee moet houden.

Budget 2017: € 1.205 miljoen

Indienen: maximaal drie keer per jaar

Vragen?

Wacht niet langer, vul het formulier in en ontvang alles wat u moet weten over de WBSO subsidie.

Fields marked with an * are required

Vragen?

Heeft u nog vragen over deze subsidie of vragen over subsidies in het algemeen?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contact