WBSO subsidie

Voor wie?

Belastingplichtige Nederlandse bedrijven: zzp, mkb tot corporate

Budget WBSO subsidie in 2024

€ 1.446 miljoen

Ontwikkelingsfase (TRL)

1 – 5

Aanvragen?

Doorlopend indienen

Vrijblijvend WBSO advies

De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Met deze subsidie kunt u de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor innovatieprojecten verlagen. Alle Nederlandse bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) uitvoeren kunnen WBSO aanvragen. In 2024 is er € 1.446 miljoen WBSO subsidie beschikbaar.

Waar kunt u WBSO subsidie voor aanvragen?

U kunt WBSO gebruiken om de kosten voor uw research en development omlaag te brengen. Het fiscale instrument vergoedt een deel van de uren van medewerkers en kosten of uitgaven die worden gemaakt voor S&O-projecten. Innovatieve projecten die in aanmerking komen voor WBSO zijn:

  • De ontwikkeling van nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of software.
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De WBSO kan dus ook aangevraagd worden voor programmatuur, ofwel software-innovatieprojecten. Voor meer informatie hoe dit in zijn werk gaat verwijzen wij u daar naar WBSO ICT.

Wie kan WBSO subsidie aanvragen?

Nederlandse bedrijven zoals starters, zzp’ers, mkb’ers en grootbedrijven kunnen de subsidie aanvragen. Als starter of zelfstandige moet u minimaal 500 uur per jaar aan onderzoek en ontwikkeling besteden.

Het voordeel van de WBSO subsidie in 2024

Het voordeel van de regeling verrekent u in de aangifte van de loonheffing. Als u een zzp’er bent verrekent u dit met uw inkomstenbelasting. De tarieven en percentages van de WBSO zien er in 2024 als volgt uit:

  • Tarief eerste schijf: 32%
  • Tarief eerste schijf starters: 40%
  • Grens eerste schijf: € 350.000,-
  • Tarief tweede schijf: 16%

Met deze percentages krijgen bedrijven een subsidievoordeel van ruim € 20.000,- per fulltime R&D-medewerker per jaar!

Ondersteuning bij een WBSO vragenbrief of afwijzing

Heeft u reeds een WBSO aanvraag ingediend? En heeft u een vragenbrief ontvangen of is de aanvraag afgewezen? Geen nood! De vakinhoudelijke WBSO specialisten van Hezelburcht helpen u om de WBSO (alsnog) toegekend te krijgen. Neem contact op voor advies bij een WBSO vragenbrief of afwijzing.

Hulp bij WBSO-realisatie mededeling

Als u gebruik maakt van de WBSO dan brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Het is bijvoorbeeld verplicht om aan het eind van ieder kalenderjaar de WBSO-realisatie mededeling in te dienen. Elk jaar dient u uiterlijk 31 maart uw gerealiseerde uren en eventueel gemaakte kosten en uitgaven bij RVO in. U moet altijd een mededeling doen, behalve als u een zelfstandig ondernemer bent en in één kalenderjaar meer dan 500 uur Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O) heeft uitgevoerd. Doet u dit niet of bent u te laat, dan kunt u een boete ontvangen. Ons team van Compliance Officers ondersteunt u graag bij de WBSO-realisatie mededeling.

Schakel Hezelburcht in voor uw WBSO aanvraag

U weet zeker dat u geen WBSO voordeel onbenut laat. Onze specialisten weten precies hoe u maximaal gebruik kunt maken van de WBSO subsidie voor al uw innovatieve plannen. Wij nemen voor u het gehele traject uit handen, u bespaart veel tijd die u liever besteedt aan andere zaken. Wij kunnen uw WBSO aanvraag verzorgen op basis van no cure no pay. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw S&O-administratie op orde is zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. RVO voert namelijk steekproefsgewijs deskcontroles uit, er wordt dan streng gecontroleerd of de aangeleverde stukken één op één aansluiten.

Ons WBSO track record

Hezelburcht ondersteunt al sinds 1995 honderden organisaties bij het aanvragen van de WBSO subsidie. Dit levert een geweldig track record op, met een succespercentage van 99%!WBSO Track Record Hezelburcht 2024

Persoonlijk WBSO advies

Wilt u meer informatie over de WBSO subsidie en hoe u de regeling maximaal kunt benutten? Onze specialisten adviseren u graag over de randvoorwaarden voor een succesvolle aanvraag. Denk aan de werkzaamheden die wel of juist niet in aanmerking komen voor de WBSO en wat bijvoorbeeld de administratieve vereisten zijn waar u rekening mee moet houden. Neem contact op voor een WBSO adviesgesprek via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

contact

Ontdek de mogelijkheden van WBSO subsidie voor uw bedrijf. Neem contact op voor een WBSO adviesgesprek met een specialist via 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: