WBSO subsidie

Voor wie?

Belastingplichtige Nederlandse bedrijven: zzp, mkb tot corporate

Budget 2020

€ 1.281 miljoen

Aanvragen?

Doorlopend indienen

De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Met het instrument kunt u de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-projecten verlagen. In 2020 is het budget voor de regeling € 1.281 miljoen.

WBSO toegankelijk voor twee type projecten

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Toets uw projectideePersoonlijk advies?

Fiscaal voordeel met WBSO

Het voordeel van de regeling verrekent u in de aangifte van de loonheffing. Als u een ZZP’er bent verrekent u dit met uw inkomstenbelasting. Om het voordeelpercentage voor alle R&D-kosten te berekenen hanteert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) twee schijven:

  • Het tarief voor de eerste schijf is 32%. Dit geldt voor de R&D-kosten en uitgaven tot € 350.000,-. Voor starters ligt het percentage wat hoger, namelijk op 40%.
  • Voor alle kosten boven € 350.000,- is het tarief 16%.

Aanvragen WBSO subsidie in 2020

Het aanvraagproces van WBSO is sinds 1 januari 2020 flexibeler en sneller geworden. Vanaf 2020 is de tussenmaand verdwenen en kunnen bedrijven tot het einde van de maand WBSO aanvragen voor de daaropvolgende maand. U kunt bijvoorbeeld een aanvraag indienen op 31 januari voor de periode vanaf 1 februari. Verder kunnen bedrijven nu maximaal vier keer per jaar een aanvraag indienen voor minimaal 3 maanden (voorheen drie keer). Voor zelfstandigen is er geen maximum.

Versoepeling vanwege de crisis: kort uw huidige aanvraag in en start nieuwe R&D projecten

Heeft u een WBSO-project lopen maar zijn uw R&D plannen gewijzigd vanwege de coronacrisis? Heeft u bijvoorbeeld meer ontwikkelaars op R&D gezet of heeft u nieuwe projectenideeën? RVO maakt het mogelijk om de lopende WBSO-aanvraag in te korten. Dien een nieuwe aanvraag in april in om per mei te starten met andere R&D-werkzaamheden. Daarna schuift het indienmoment telkens een maand op. Neem contact op met uw adviseur voor de mogelijkheden.

Persoonlijk advies

Wilt u meer informatie over de WBSO Lees hier nog meer over de regeling. Laat uw project toetsen of deze in aanmerking komt voor WBSO. Of ontdek hoe WBSO gecombineerd kan worden met Innovatiebox. en hoe u de regeling maximaal kunt benutten? Onze specialisten adviseren u graag over de randvoorwaarden voor een succesvolle aanvraag. Denk aan de werkzaamheden die wel of juist niet in aanmerking komen voor de WBSO en wat bijvoorbeeld de administratieve vereisten zijn waar u rekening mee moet houden.

Persoonlijk advies?
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Wilt u meer weten over de WBSO? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00