Horizon Europe

Voor wie?

Onderzoekers, bedrijven, overheden

Voor wat?

Grootschalige innovatieprojecten

Centrale pijlers

Excellent Science, Global Challenges and European Industrial Competitiveness en Innovative Europe

Meer informatie over Horizon Europe

Horizon Europe is het meest ambitieuze innovatie- en onderzoeksprogramma – tot nu toe– van de Europese Commissie (EC). Met een gigantisch budget van € 95,5 miljard wordt er ingespeeld op het stimuleren van wetenschap en innovatie en het aanpakken van actuele maatschappelijke uitdagingen in Europa. Er zijn tal van subsidiekansen voor ambitieuze onderzoekers met baanbrekende ideeën en ondernemende organisaties met grensverleggende innovaties. Ontdek de mogelijkheden van Horizon Europe!

Horizon Europe is hét Europese programma voor innovatieve organisaties in Europa

Het Horizon Europe programma hanteert drie pijlers: Excellent Onderzoek, Globale Uitdagingen en Innovatief Europa. Bij welke pijler sluit uw onderzoeks- of projectplan het beste aan en welke subsidieregelingen of -oproepen horen daar bij? We adviseren u hier graag over. Lees hier meer over de pijlers:

1. Excellent Onderzoek (Excellent Science)

De pijler Excellent Onderzoek (Excellent Science) richt zich op de kwaliteit van onderzoek. Om deze op topniveau te brengen en te houden zijn programma’s als de European Research Council (ERC) (voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek) of Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) (voor het bevorderen van (internationale) mobiliteit en het trainen van onderzoekers) geïntroduceerd.

EU vlag afbeelding

2. Globale Uitdagingen & Industriële Concurrentie in Europa (Global Challenges & European Industrial Competitiveness)

Pak rechtstreeks maatschappelijke uitdagingen aan op Europees- en wereldniveau binnen een van de volgende zes clusters:

 1. Gezondheid
 2. Cultuur, Creativiteit en Inclusieve Samenleving
 3. Binnenlandse Veiligheid
 4. Digitaal, Industrie en Ruimte
 5. Klimaat, Energie en Mobiliteit
 6. Voedsel, Bio-economie, Natuurlijke Grondstoffen, Agricultuur en Milieu

Er zijn diverse subsidieoproepen binnen iedere cluster gericht op een belangrijk maatschappelijk thema binnen Europa. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en inzetten van nieuwe technologieën voor het leveren van de beste zorg, het stimuleren van inclusiviteit of het bevorderen van klimaatmaatregelen.

3. Innovatief Europa (Innovative Europe)

Pijler Innovatief Europa richt zich op het stimuleren van innovaties om zo het concurrentievermogen van de EU te versterken. Zo kunt u bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor baanbrekende innovaties met opschalingspotentieel vanuit het European Innovation Council (EIC) programma.

Aanvullende focus: participatie en versterken van onderzoeksruimte

Naast de drie pijlers richt Horizon Europe zich ook op het versterken van de Europese Onderzoeksruimte (ERA) middels hervormingen van nationale onderzoeks- en innovatiesystemen en het stimuleren van participatie en samenwerking binnen Europa.

EU Missions

Een paar grote Europese maatschappelijke kwesties verdienen extra aandacht. Daarom lanceert de Europese Commissie extra subsidieoproepen binnen Horizon Europe, genaamd EU Missions. Met EU Missions wordt er naar oplossingen gezocht voor diverse belangrijke uitdagingen. Er zijn vijf EU Missions opgesteld, met elk een concrete doelstelling die voor 2030 behaald moet zijn. Iedere missie staat symbool voor een belangrijk thema binnen Horizon Europe:

 • Aanpassen aan klimaatverandering: steun ten minste 150 Europese regio’s en gemeenschappen om in 2030 klimaatbestendig te worden.
 • Kanker: samenwerken met het Europese Kankerbestrijdingsplan om in 2030 de levens van meer dan 3 miljoen mensen te verbeteren door middel van preventie, genezing en oplossingen om langer en beter te leven.
 • Herstellen van oceanen en wateren in 2030.
 • 100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030.
 • Een Bodemdeal voor Europa: 100 proeftuinen en vuurtorens om leiding te geven aan de transitie naar een gezonde bodem tegen 2030.

Voor wie is Horizon Europe?

Vanwege het brede subsidiepakket dat door Horizon Europe wordt aangeboden biedt het programma mogelijkheden voor allerlei organisaties die in de EU gevestigd zijn: van start-ups tot mkb’ers en van grote bedrijven tot universiteiten. Laat u daarom informeren over de financieringsmogelijkheden voor uw project of organisatie.

Meer informatie over Horizon Europe

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project of organisatie? De specialisten van Hezelburcht hebben veel ervaring met subsidies en netwerken op Europees niveau. Wij adviseren en ondersteunen u graag bij uw project! Neem voor meer informatie contact op via 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via het formulier onderaan deze pagina.

Gerelateerd

contact

Bent u benieuwd of uw project in aanmerking komt voor Horizon Europe? Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel direct naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: