Nu open: Interreg Europe voor een groener, slimmer en socialer Europa!

De eerste call van het Interreg Europe programma (2021-2027) is geopend. Zowel lokale als regionale overheden en kennisinstellingen kunnen tot en met 31 mei 2022 subsidie aanvragen. Het programma heeft als doel kennisoverdracht tussen publieke organisaties in verschillende Europese regio’s tot stand te brengen. Om dit doel te bereiken worden projecten ondersteunt waarin overheden en semipublieke partijen van elkaar leren en kennis uitwisselen om zo het beleid op elementaire thema’s als klimaat, digitalisering en werkgelegenheid te verbeteren.

Advies nodig? Neem contact op

Voor wie is Interreg Europe interessant?

Omdat Interreg Europe samenwerking op beleidsgebied ondersteunt is het programma voornamelijk geschikt en interessant voor publieke partijen, maar het is ook voor kennisinstellingen mogelijk om deel te nemen. Private non-profit organisaties en Ngo’s kunnen alleen als projectpartner deelnemen.

Deelnemende landen

Het programma beslaat de hele Europese Unie. Daarnaast kunnen ook partijen uit Zwitserland en Noorwegen deelnemen aan het programma, alleen niet als ‘lead partner’. Deelnemers uit Noorwegen kunnen tot 50% cofinanciering ontvangen. Voor Zwitserse deelnemers is het cofinancieringspercentage niet bekend gemaakt.

Een project moet tenminste één deelnemer uit elk van de hieronder beschreven geografische regio’s bevatten:

GebiedDeelnemende landen
NoordDenemarken, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Zweden
OostOostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Hungarije, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië
ZuidKroatië, Cyprus, Griekenland, Italië, Malta, Portugal, Spanje
WestBelgië, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland

Budget voor 2021–2027

Het totaalbudget van Interreg Europe voor de periode 2021–2027 bedraagt € 379 miljoen. Overheden, kennisinstellingen en andere publieke partijen kunnen tot wel 80% van de projectkosten gesubsidieerd krijgen. Voor private partijen en NGO’s is dit 70%. Het merendeel (80%) van dit budget zal naar projecten gaan die bijdragen aan de beleidsdoelstelling van een groener, slimmer en socialer Europa. Het Interreg Europe programma stimuleert echter samenwerkingsprojecten en kennisplatforms op het gebied van alle Cohesie beleidsthema’s:

  • Een concurrerender en slimmer Europa;
  • Een groen, koolstofvrij en veerkrachtig Europa;
  • Een meer verbonden Europa;
  • Een socialer en inclusiever Europa;
  • Een Europa dichtbij de burger;
  • Een beter governance en bestuur.

Meer informatie over Interreg Europe

Welke projecten komen in aanmerking?

Uw Interreg Europe project duurt maximaal vier jaar. In de eerste drie jaar worden de projectactiviteiten uitgevoerd. Deze activiteiten moeten leiden tot onderlinge kennisdeling. Deze kennis kan vervolgens worden toegepast in beleidsinstrumenten. Na de uitvoerende fase volgt een jaar van monitoring waarin de resultaten van het gebruik van de opgedane kennis worden bijgehouden.

Ten opzichte van de voorgaande periode (2014–2021) is het in het huidige programma makkelijker geworden om een kleine pilot te organiseren binnen een project. Hierbij kan worden gedacht aan het in de praktijk brengen van een beleidsaanpassing of het creëren van een proefopstelling voor beoogde aanpassingen in de openbare ruimte.

Deadlines en andere belangrijke data om te noteren

De komende weken worden meerdere online Q&A sessies georganiseerd. Deze vinden plaats op 22 april en 6 & 20 mei 2022. Voor hoofdaanvragers zijn er speciale informatie Webinars op 25, 26, 27 & 28 april 2022. Bekijk hier alle sessies.

De eerste call voor Interreg Europe 2021–2027 is op 5 april open gegaan. U kunt nog tot en met 31 mei 2022 uw project aanmelden.

Advies of ondersteuning nodig?

Hezelburcht is in het verleden betrokken geweest bij diverse Interreg-aanvragen. Wij kunnen uw organisatie en/of samenwerkingsverband dan ook optimaal begeleiden bij het voorbereiden en indienen van uw Interreg aanvraag. Wilt u meer weten over deze call en onze dienstverlening? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking met onze specialisten!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Interreg Europe
Gerelateerde subsidie Interreg Europe
Interreg Europe ondersteunt overheden bij het verbeteren van het beleid, de bijbehorende instrumente...Lees verder

contact

Heeft u vragen over de subsidiemogelijkheden van Interreg Europe? Onze specialisten staan u graag te woord!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00