ISDE wordt in 2021 verbreed | nu ook voor zon-PV installaties én mini-windturbines

Het was begin 2020 al aangekondigd maar nu is het dan eindelijk officieel: vanaf 1 januari 2021 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) verbreed en kunt u ook subsidie aanvragen voor zonnepaneleninstallaties. Het gaat hier specifiek om zon-PV installaties die niet voor de SDE++ subsidie in aanmerking komen wegens het ontbreken van een grootverbruikersaansluiting.

Subsidiebijdrage SDE++ voor zon-PV systemen niet rendabel

Tot een jaar of twee geleden was het vaak nog wel interessant om bij de installatie van een middelgroot zon-PV systeem, speciaal om maar voor de SDE+ subsidie in aanmerking te komen, de elektriciteitsaansluiting te laten verzwaren tot een grootverbruikersaansluiting (groter dan 3 x 80 Ampère). Inmiddels is de subsidiebijdrage die zon-PV installaties binnen de SDE++ kunnen verwachten zodanig verminderd dat het voor kleinere en middelgrote zon-PV systemen doorgaans niet meer rendabel is om speciaal voor de SDE++ regeling de aansluiting te laten verzwaren. Partijen die plannen hadden om zonnepanelen te installeren op een kleinere aansluiting moesten dat dan ook meestal doen zonder subsidie. Ondernemers konden vaak nog wel energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen voor een korting op de vennootschapsbelasting. Stichtingen die geen winstbelasting betalen moesten het helemaal zonder overheidsondersteuning doen.

Contact
Of bel direct naar: 088 495 20 00

De oplossing: ISDE wordt verbreed

Dit gat wordt nu dus gedicht door zonnepaneleninstallaties op te nemen in de ISDE regeling. De ISDE is een eenmalige bijdrage aan de aanschafkosten van een duurzame energie installatie. In 2020 kwamen nog enkel warmtepompen en zonneboilers voor deze bijdrage in aanmerking, vanaf 1 januari 2021 worden er enkele nieuwe investeringen aan de regeling toegevoegd. Naast zon-PV installaties kunnen ook mini-windturbines die op een kleinverbruikersaansluiting worden aangesloten vanaf 1 januari gebruik maken van de ISDE.

Voorwaarde ISDE 2021

Om in aanmerking te komen voor de ISDE bijdrage voor investeringen in zonnepaneleninstallaties geldt dat aanvragers aan de volgende vooraarden moeten voldoen:

  • De zonnepanelen hebben een gezamenlijk vermogen van minimaal 15 kWp en maximaal 100 kWp.
  • De installatie wordt aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting, met een totale doorlaatwaarde van maximaal 3 x 80 Ampère.
  • De panelen worden niet geïnstalleerd op een nieuwbouwpand waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018.
  • In het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag werd op deze kleinverbruikersaansluiting ten minste 50.000 kWh verbruikt.

ISDE subsidie aanvragen

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Laat deze subsidiekans dan niet onbenut. De ISDE bijdrage bedraagt € 125,- per geïnstalleerde kilowattpiek, voor een maximale subsidie van € 12.500,-.

Voor particuliere eigenaar-bewoners wordt de regeling óók nog uitgebreid met de mogelijkheid om ISDE aan te vragen voor energiebesparende isolatie-maatregelen en voor de aansluiting op een warmtenet. Zakelijke gebruikers worden echter van deze nieuwe aanvraagmogelijkheden uitgesloten. Bent u verhuurder en voornemens uw woningen aan te sluiten op het warmtenet? Dan is de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) wellicht een betere match.

Meer informatie over ISDE 2021

Overweegt u een projectidee in te dienen? Wij ondersteunen u graag bij de voorbereiding van uw aanvraag. Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons gerust om de subsidiekansen voor uw project telefonisch te bespreken!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Gerelateerde subsidie Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Wilt u als organisatie van het gas af? De CV-ketel eruit? Gaat u investeren in een duurzame manier v...Lees verder

contact

Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons direct op 088 495 20 00 voor een vrijblijvende kennismaking!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00