Een aardgasvrije toekomst: € 100 miljoen voor proeftuinen aardgasvrije wijken

Het kabinet heeft ruim € 100 miljoen toegekend voor experimentele projecten om woonwijken aardgasvrij te maken. We zijn trots op onze bijdrage: mede dankzij ondersteuning van onze specialisten gaan gemeente Arnhem, Doesburg en Goeree-Overflakkee met deze toekenning een wijk van het aardgas afhalen. Maar liefst 2.339 woonhuizen worden daarmee toekomstbestendig gemaakt!

Aardgas vervangen voor alternatieve energiebronnen

Het kabinet wil uiteindelijk aardgas helemaal uitfaseren, alternatieve energiebronnen zijn essentieel om dit doel te bereiken. Naast de gangbare alternatieven als zonne-energie, restwarmte en warmtepompen, zal er in deze nieuwe proefwijken ook geëxperimenteerd worden met geothermie, aquathermie en waterstof.

Nieuwe ronde Programma aardgasvrije wijken

In 2018 vond vanuit het Programma aardgasvrije wijken (PAW) de eerste ronde plaats waarmee 27 gemeenten kennis en ervaring op konden doen om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar de verduurzamen. Vanuit deze eerste ronde leerden zij op welke wijze het aardgasvrij maken van wijken kon worden ingericht en opgeschaald.

De belangstelling voor ronde twee was groot: 71 gemeenten dienden een voorstel in. Met de toekenning vanuit ronde twee zullen nog eens 19 proefwijken toegevoegd worden aan dit grootschalige aardgasvrije project. Hiermee komt het totaal van innovatieve en duurzame proefwijken op 46. Dankzij deze toevoeging ontstaat er niet alleen nog meer volume, maar ook variatie bij de inzet van alternatieve energiebronnen. Net als de eerste ronde zal ook deze ronde nieuwe, waardevolle kennis en expertise opleveren over hoe wijken zo efficiënt en duurzaam mogelijk aardgasvrij-ready kunnen worden gemaakt. In 2021 zal er (waarschijnlijk) een derde ronde volgen waarmee weer een aantal nieuwe wijken zullen worden aangewezen.

Hezelburcht: dé verduurzamingspartner van gemeenten

In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe oproep voor gemeenten om hun duurzaamheidsproject met betrekking tot aardgasvrije wijken in te dienen. Dankzij de ervaring en expertise van onze specialisten kunnen wij ook uw gemeente ondersteunen bij het opstellen van een kansrijke aanvraag. Een goede aanvraag vergt de nodige voorbereiding, wacht daarom niet te lang. Neem contact op voor meer informatie over deze subsidiekans!

Ontdek de subsidiekansen voor gemeenten
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Wilt u als gemeente verduurzamen? Heeft u al plannen en wilt u de subsidiemogelijkheden verkennen? Onze specialisten staan u graag te woord!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00