Energielabel C verplichting kantoren: maak gebruik van subsidies

Van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Nederland is 15% toe te schrijven aan de uitstoot van kantoren. Om CO2-uitstoot drastisch terug te dringen is het cruciaal om onze kantoren te verduurzamen tot energielabel C (of beter). Daarom komt er vanaf 2023 een Energielabel-C verplichting voor kantoren. Ondernemers krijgen daarom ondersteuning om hun vastgoed te verduurzamen via verschillende subsidies en financieringsinstrumenten. Dit kan een netto voordeel opleveren tot 11,74% van het investeringsbedrag! Zo helpen subsidies bij investeringen en renovaties van kantoren om het energielabel te verbeteren.

Wet- en regelgeving Energielabel C verplichting kantoren

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen met een oppervlakte vanaf 100 m² minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m² per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken(!). Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Steeds meer kantoren hebben energielabel C

Volgens een berekening heeft 46% van de kantoren energielabel C op 1 april 2022. Geschat wordt dat nog ongeveer 65.000 kantoren moeten voldoen aan de energielabel C-verplichting. Deze schatting wordt gedaan met verschillende registraties. Het gaat hierbij niet om alle kantoren in Nederland, kleine kantoren en monumenten zijn bijvoorbeeld uitgesloten van de verplichting. Volgens de cijfers heeft 11% van de kantoren een rood label (label D of slechter). En van 43%(!) is nog geen energielabel geregistreerd. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB – april 2022) schat dat ongeveer 30% hiervan een groen label krijgt. Tot die tijd voldoen kantoren zonder label en kantoren met een rood label niet aan de energielabel-C-verplichting.

Subsidies en financiering voor het verkrijgen van energielabel C

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor investeringen in renovaties en bedrijfsmiddelen om het energielabel te verbeteren. Een paar voorbeelden zijn:

EIA en MIA \ Vamil

Er zijn twee fiscale regelingen die doorlopend geopend zijn die onder andere gericht zijn op het verduurzamen van utiliteitsbouw (waaronder kantoren).

  1. De Energie Investeringsaftrek (EIA) levert een fiscaal voordeel op voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie in hun bedrijf. Denk aan bijvoorbeeld aan het verbeteren van het energielabel of de investering in een warmtepomp.
  2. Met de Milieu Investeringsaftrek (MIA \ Vamil) krijgt u fiscaal voordeel voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld oplaadpunten of renovatie in combinatie met een BREEAM-NL In-Use certificaat.

Rekenvoorbeeld fiscaal voordeel voor het verduurzamen van een kantoorpand

Kantoorpand: 5.000m² gebruikersoppervlakte
Huidig energielabel: F
Ambitie energielabel: A
Investering om ambitie te realiseren: € 2.000.000

Subsidiecode: 210.000 (Energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen)

Maximaal meldingsbedrag: € 2.125.000
Daadwerkelijk meldingsbedrag: € 2.000.000
Fiscaal extra aftrekbaar bij positieve beschikking: € 910.000
Netto voordeel (bij 25,8% VPB): € 234.780

Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++)

Met de SDE++ krijgt u subsidie voor het het produceren van hernieuwbare energie of de toepassing van CO2-reducerende technieken. Slimme maatregelen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of de installatie van E-boilers of warmtepompen. Deze subsidie is sinds 28 juni 2022 geopend voor aanvragen en sluit op 6 oktober.

Verduurzaam uw kantoor en laat u adviseren door onze subsidiespecialisten

Wij zorgen ervoor dat u geen subsidie of financiering misloopt en het maximale uit uw aanvragen haalt. U heeft nog een paar maanden om energielabel C of hoger te krijgen. Voldoet uw kantoor hier nog niet aan? Wacht dan niet te lang meer met het doorvoeren van verduurzamende maatregelen en maak daarbij gebruik van alle ondersteuning die de overheid biedt. Plan een adviesgesprek in met een duurzaamheidsspecialist. Stuur een e-mail naar info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Plan een adviesgesprek in met een duurzaamheidsspecialist:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00