Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)

Voor wie?

Belastingplichtige bedrijven

Budget 2022

MIA: € 144 miljoen

Vamil: € 25 miljoen

Voor wat?

Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Ontwikkelingsfase (TRL)

9

Subsidie aanvragen?

Doorlopend

Advies over deze subsidie

Door middel van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) kunnen ondernemers voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. U krijgt met de MIA \ VAMIL fiscaal voordeel voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst 2022 staan.

Fiscaal voordeel via de Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)

In 2022 wordt er in totaal € 169 miljoen vrijgemaakt voor het stimuleren van investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Het budget is hiermee aanzienlijk hoger (zo’n € 30 miljoen) dan vorig jaar. Het budget is als volgt verdeeld:

  • MIA: € 144 miljoen
  • Vamil: € 25 miljoen voor Vamil

Alle middelen die zijn opgenomen op de Milieulijst 2022 komen in aanmerking voor de MIA \ Vamil. De MIA-aftrekpercentages zijn ook in 2022 verhoogd; van 13,5%, 27% en 36% naar 27%, 36% en 45%. Het exacte percentage is afhankelijk van de categorie waar de investering toe behoort. De Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hoe snel of langzaam ondernemers afschrijven mag zelf worden bepaald. Het is zelfs mogelijk om 75% van de investering al in het jaar van aanschaf af te schrijven. De overige 25% moet dan regulier worden afgeschreven. Over het jaar dat er meer wordt afgeschreven hoeven ondernemers minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.

De milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen worden in de Milieulijst aangeduid met een code. Deze code begint met een letter van a t/m g en staat voor een bepaald subsidiepercentage. De lijst en codes wijzigen ieder jaar. Het kan zijn dat een subsidiepercentage veranderd of voorwaarden worden aangepast.

Aanvragen MIA of Vamil

Heeft u onlangs geïnvesteerd of gaat u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Wilt u direct weten of deze investering in aanmerking komt voor fiscaal voordeel vanuit MIA of VAMIL?  Bekijk de hoofdstukken van MIA \ VAMIL en doe vrijblijvend de investeringscontrole!

Uiterlijk drie maanden na de investering moet de aanvraag digitaal worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aanvragen mogen het hele jaar door worden ingediend.

Wilt u direct een specialist spreken en de mogelijkheden bespreken voor uw organisatie? Neem contact op voor een kennismaking via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00!

contact

Heeft u interesse in een kennismaking? Dan vragen wij u iets meer informatie te geven over uw investering. Dan neemt de juiste specialist direct contact op voor de mogelijkheden! Wilt u gelijk geholpen worden? Bel dan naar: 088 495 20 00.