Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)

Voor wie?

Belastingplichtige bedrijven

Budget 2024

MIA: € 192 miljoen

Vamil: € 25 miljoen

Voor wat?

Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Ontwikkelingsfase (TRL)

9

Subsidie aanvragen?

Doorlopend

Advies over deze subsidie

Door middel van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) kunt u als ondernemer voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. U krijgt met de MIA \ VAMIL fiscaal voordeel voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst 2024 staan. Dit voordeel levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Voor wie is de MIA subsidie?

De MIA\Vamil is beschikbaar voor ondernemers die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen. Dat kunnen ook overheidsorganisaties, stichtingen of verenigingen zijn, als zij vennootschapsbelasting betalen. De MIA subsidie is ook interessant voor leveranciers van innovatieve duurzame technieken. Het is namelijk extra interessant wanneer klanten uw product kunnen afnemen met behulp van MIA subsidie.

Wat is het voordeel van de Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)?

Alle middelen die zijn opgenomen op de Milieulijst 2024 komen in aanmerking voor de MIA \ Vamil. De MIA-aftrekpercentages zijn als volgt: 27%, 36% en 45%. Het exacte percentage is afhankelijk van de categorie waar de investering toe behoort. De Vamil biedt de mogelijkheid om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hoe snel of langzaam ondernemers afschrijven mag zelf worden bepaald. Het is zelfs mogelijk om 75% van de investering al in het jaar van aanschaf af te schrijven. De overige 25% moet dan regulier worden afgeschreven. Over het jaar dat er meer wordt afgeschreven hoeven ondernemers minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.

De milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen worden in de Milieulijst aangeduid met een code. Deze code begint met een letter van a t/m g en staat voor een bepaald subsidiepercentage. De lijst en codes wijzigen ieder jaar. Het kan zijn dat een subsidiepercentage veranderd of voorwaarden worden aangepast.

In 2024 is er in totaal € 217 miljoen beschikbaar voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Het budget is als volgt verdeeld:

  • MIA: € 192 miljoen
  • Vamil: € 25 miljoen

Welke investeringen komen in aanmerking voor MIA?

De MIA subsidie ondersteunt bedrijven bij het investeren in milieuvriendelijke technieken. Bekijk de mogelijkheden van de Milieulijst 2024 per hoofdstuk:

Vraag MIA of Vamil subsidie aan

Uiterlijk drie maanden na de investering moet de aanvraag digitaal worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Aanvragen mogen het hele jaar door worden ingediend.

Heeft u onlangs geïnvesteerd of gaat u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? En wilt u direct weten of deze investering in aanmerking komt voor fiscaal voordeel vanuit MIA of Vamil? Doe de investeringscontrole! Liever direct een MIA-specialist spreken? Neem contact op voor een kennismaking via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00!

contact

Heeft u interesse in een kennismaking? Dan vragen wij u iets meer informatie te geven over uw investering. Dan neemt de juiste specialist direct contact op voor de mogelijkheden! Wilt u gelijk geholpen worden? Bel dan naar: 088 495 20 00.