Subsidies voor circulair bouwen

Duurzaamheid en circulariteit zijn standaard onderdelen geworden van (nieuw)bouw. Al vanaf de ontwerpfase wordt er aandacht besteed aan de effecten op het milieu die een gebouw en het gebruik ervan hebben. Denk aan bijvoorbeeld het energieverbruik voor verwarming en koeling, het gebruik van grondstoffen en materialen maar ook de bouwwijze die wordt toegepast. Binnen verschillende fases – zowel ontwerp, bouw, verbouw, renovatie of sloop – is het een uitdaging om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Subsidies stimuleerden eerder vooral de energiebesparing en grondstoffen, maar tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de milieueffecten over de hele levensduur van een gebouw. Een integrale benadering waarmee circulair bouwen wordt gestimuleerd.

Wat wordt er verstaan onder circulair bouwen?

Wanneer er tijdens de bouw rekening wordt gehouden met het complete plaatje van milieu-impact spreken we van circulair bouwen. Het gaat om bouwen waarbij zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en er tijdens de bouw zo min mogelijk vervuiling plaatsvindt. Dat heeft betrekking op de gehele keten: van ontwerp tot aan de exploitatie van een gebouw. Er komt veel om de hoek kijken bij circulair bouwen, maar er zijn een aantal basispunten die we over het algemeen terugzien:

  • Zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare en natuurlijke bronnen
  • Efficiënte toepassing van eindige bronnen
  • Het gebouw is zelfvoorzienend op het gebied van energie

Naast de hierboven genoemde punten zijn circulariteit en duurzaamheid op verschillende manieren toe te passen tijdens de bouw.

Circulaire gebouwen op de Milieulijst 2023

Sinds 2019 staat de categorie ‘Circulair Gebouw’ op de Milieulijst. Dat betekent dat het realiseren van een circulair utiliteitsgebouw, circulaire woningen en specifieke circulaire toepassingen die hier een onderdeel van zijn in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Welke subsidies zijn er voor circulair bouwen

Naast fiscaal voordeel via de MIA zijn er andere subsidies voor circulair bouwen beschikbaar. Met het BREEAM-NL certificaat vergroot u de kans op financiële voordelen zoals subsidies met betrekking tot een duurzaam gebouwde omgeving. Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) is er fiscaal voordeel beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de reductie van energie. Het demonstreren van innovatieve technologieën kan in aanmerking komen voor de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en het opwekken van duurzame energie kan in aanmerking komen voor de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++).

Advies van een duurzaamheidsspecialist

Gaat u investeren in duurzame en circulaire bouw en bent u benieuwd naar de subsidies voor circulair bouwen? En wilt u graag weten of uw investering in aanmerking komt voor de verschillende subsidiemogelijkheden? Neem contact op voor een kennismaking. Onze adviseurs toetsen uw project op de bestaande regelingen en berekenen voor u het fiscale voordeel!

Plan een adviesgesprek in met een duurzaamheidsspecialist:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00