Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Voor wie?

Bedrijven die willen verduurzamen

Ontwikkelingsfase (TRL)

6 – 8

Subsidiebijdrage

Tot 50% van de projectkosten

Budget 2023

€ 74 miljoen

Subsidie aanvragen?

15 maart t/m 31 augustus 2023

Advies over DEI+

Wilt u minder energie verbruiken in uw productieproces? Of werkt u aan een nieuwe techniek dat efficiënter omgaat met energie? De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) ondersteunt pilot- en demonstratieprojecten die leiden tot energiebesparing, CO2-reductie of het opwekken van duurzame energie. Naast kosten voor demonstratie kunnen ook kosten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling worden opgevoerd. De DEI+ subsidieregeling is van 15 maart 2023 t/m 31 augustus 2023 open voor aanvragen.

Komt u in aanmerking voor DEI+ subsidie?

U komt in aanmerking voor DEI+ subsidie indien u een pilotproject of demonstratieproject start. In een pilotproject test (en verbetert) u een nieuwe technologie, en in een demonstratieproject investeert u in een productie-installatie die u in gebruik kunt blijven houden. In totaal is er in 2023 € 65 miljoen budget beschikbaar voor pilot- en demonstratieprojecten. U kunt subsidie aanvragen voor projecten binnen de volgende thema’s:

  • Afvang, gebruik en opslag van CO2 (Carbon Capture, Utilisation and Storage)
  • Circulaire Economie (voor projecten met meer dan € 3.000.000 subsidie)
  • Energie-efficiëntie
  • Hernieuwbare energieproductie (inclusief ruimtelijke inpassing)
  • Flexibilisering van het energiesysteem
  • Lokale infrastructuur
  • Overige CO2-reducerende maatregelen in de industrie, gebouwde omgeving of elektriciteitssector

Aanvragen DEI+ subsidie in 2023

Vanaf 15 maart 2023 is het weer mogelijk om DEI+ subsidie aan te vragen. De regeling is geopend voor aanvragen tot en met 31 augustus 2023. Beoordeling vindt plaats op volgorde van binnenkomst, waarbij de slagingskans in de markt en maatschappij wordt geëvalueerd.

DEI+: Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen

Vanuit de DEI+: Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen kunt u als ondernemer of eindgebruiker subsidie aanvragen voor innovaties voor het ‘aardgasloos-ready’ maken van de gebouwde omgeving. Denk aan bouwkundige en installatietechnische voorzieningen voor verwarming, warm tapwater en koken welke de gebouwde omgeving klaar stoomt voor aansluiting op een duurzaam alternatief.

Dit kunt u alleen doen of in samenwerking met bijvoorbeeld de leverancier van de innovatie. De innovatie is een product of dienst die bijdraagt aan:

  • de transitie naar aardgasloze of aardgasloos-ready woningen, gebouwen en/of wijken. Dit gebeurt tegen zowel zo laag mogelijke kosten voor de eindgebruiker als maatschappelijke kosten;
  • het tegelijkertijd handhaven van de technische, fysische, functionele en esthetische kwaliteiten van een woning, gebouw en/of wijk. Waar mogelijk levert de innovatie zelf verbeteringen in de kwaliteit op;
  • het verhogen van het tempo waarmee bestaande woningen, gebouwen en/of wijken aardgasloos of aardgasloos-ready worden gemaakt.

Net als de reguliere DEI+ thema’s kunt u voor dit thema ook vanaf 15 maart 2023 subsidie aanvragen. Er is hiervoor een aanvullend budget van € 9 miljoen beschikbaar.

Ontdek de subsidiemogelijkheden

Houdt u zich bezig met investeringen in energiebesparende technieken gerelateerd aan eerder genoemde thema’s of wilt u graag meer weten over de subsidiemogelijkheden van de DEI+ regeling voor uw organisatie? Onze specialisten staan u graag te woord. Bespreek deze subsidiekans en onze diensten tijdens een vrijblijvende gesprek. Neem contact op voor een adviesgesprek over DEI+ via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

contact

Wilt u meer weten over de DEI regeling? Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel direct naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: