GroenvermogenNL

Nederland zet in op waterstof! Met het groeifondsprogramma GroenvermogenNL komt er subsidie beschikbaar voor de productie en het gebruik van groene waterstof en aanverwante technologieën. Het doel: het versnellen van een groen waterstof-ecosysteem in Nederland! Werkt u mee aan het ontwikkelen van een klimaatneutrale wereld? Ontdek dan de mogelijkheden van GroenvermogenNL.

Waarom GroenvermogenNL?

Waterstof speelt een belangrijke rol in onze economie en deze rol wordt alsmaar belangrijker. Momenteel is Nederland de op één na grootste waterstofspeler in Europa. Deze positie kan alleen behouden én uitgebouwd worden met behulp van uw innovatie. Er wordt daarom subsidie beschikbaar gesteld voor het realiseren van elektrolysefaciliteiten van minimaal 100 MW. Deze elektrolysers zijn niet alleen belangrijk voor de productie van groene waterstof, maar ook om te leren hoe de opschaling van waterstof 1000 MW mogelijk is.

Er wordt beoogd om elektrolyseprojecten in verschillende industriële ketens op te zetten, zoals chemie, jet fuel, staal en kunstmest. Het brengt ook kansen met zich mee voor een toeleverende Nederlandse maakindustrie en een nieuw groen ecosysteem waarin de sectoren energie, high tech en chemie nauw samenwerken.

Werkpakketten

GroenvermogenNL bestaat uit de volgende vier onderdelen:

  • Een opschalingsprogramma;
  • Klein- en grootschalige demonstratieprojecten;
  • Een human capital-programma;
  • Een R&D-programma.

Royaal budget beschikbaar

Uit een eerdere ronde van het Nationaal Groeifonds (in 2021) is er al een bedrag van € 338 miljoen gereserveerd. In april 2022 besloot het kabinet om nog zo’n € 500 miljoen beschikbaar te stellen voor de opschaling van waterstof en groene chemie. Dit brengt het totaal op ruim € 838 miljoen!

Wanneer aanvragen?

In november 2022 is de eerste call voor voorstellen gepubliceerd voor het R&D-deel van het Nationaal Groeifondsvoorstel. De call heet ‘Transport en opslag van waterstof’ en heeft een budget van € 14 miljoen. Onderzoeks- en innovatieprojecten moeten binnen deze oproep een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een groene-waterstof-ecosysteem.

Blijf op de hoogte van GroenvermogenNL

Houd deze pagina goed in de gaten voor meer informatie over GroenvermogenNL en de subsidiekansen die het biedt voor waterstofinnovaties. Wilt u graag sparren over GroenvermogenNL of andere interessante programma’s voor groene energie? Neem dan contact op via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00 voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze chemie- of duurzaamheidsspecialisten!

contact

Heeft u vragen over GroenvermogenNL? Neem dan contact op via onderstaand formulier:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00