LyondellBasell Industries

LyondellBasell en Covestro starten Circular Steam Project in Maasvlakte

4 september 2018 |  Officieel persberichtLyondellBasell 

ROTTERDAM, Nederland, 4 sept. 2018 / PR/Newswire/ — LyondellBasell (LYB) een van ‘s werelds grootste kunststof-, chemie en raffinagebedrijven is vandaag samen met zijn joint venture-partner Covestro, een van ‘s werelds grootste polymeerproducenten, een groot investeringsproject op hun productielocatie Maasvlakte-Rotterdam gestart. Het Circular Steam Project behelst de introductie van een innovatieve technologie in de bestaande productie-installatie om haar afvalwater om te zetten in energie. De nieuwe installatie zal het bestaande productieproces naar een hoger niveau van efficiëntie en duurzaamheid brengen. Dit resulteert in een jaarlijkse reductie van ca. 140.000 ton CO2-uitstoot, 0,9 Petajoule energie en voorkomt de lozing van 11 miljoen kilogram zoutresidu in het oppervlaktewater. 

Het project levert een belangrijke bijdrage aan de CO2 reductie targets van de Nederlandse overheid. Allard Castelein, CEO Port of Rotterdam: “Dit project is een belangrijke stap voor de Nederlandse ambitie om de CO2-uitstoot met 49% te verminderen voor 2030. De Rotterdamse industrie speelt een belangrijke rol in deze doelen. Het initiatief van LyondellBasell en Covestro is een inspirerend voorbeeld van de mogelijkheden, zelfs in een zeer competitieve markt.” 

Over LyondellBasell 

LyondellBasell (NYSE: LYB) is wereldwijd een van de grootste spelers in de chemische industrie. LYB richt zich voornamelijk op de raffinage en productie van grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie. Gedreven door werknemers over de hele wereld produceert LyondellBasell materialen en producten die essentieel zijn voor de moderne uitdagingen en oplossingen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de voedselveiligheid, de bescherming van de zuiverheid van watervoorraden, het verbeteren van de veiligheid en het zorgen voor effectievere functionaliteiten in elektronica en apparaten. LyondellBasell verkoopt producten in meer dan 100 landen en is ‘s werelds grootste producent van polypropyleenverbindingen en de grootste licentiegever van polyolefine-technologieën. Meer informatie over LyondellBasell is te vinden op www.lyondellBasell.com. 

Over Covestro 

Met een omzet van € 14,1 miljard in 2017 behoort Covestro tot de grootste polymeerproducenten ter wereld. De bedrijfsactiviteiten zijn gericht op de productie van high-tech polymeer materialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten die veel in dagelijks leven gebruikt worden. De belangrijkste segmenten die worden bediend zijn de auto-industrie, de bouw, houtverwerking en meubilair, en de elektrische en elektronische industrie. Andere sectoren omvatten sport en recreatie, cosmetica, gezondheid en de chemische industrie zelf. Covestro heeft wereldwijd 30 productielocaties en telde 16.200 FTE’s in 2017. Meer informatie over Covestro vindt u op: www.covestro.com. 

Over de Maasvlakte fabriek 

De faciliteit begon haar activiteiten in 2003 en produceert propyleenoxide (PO) en styreenmonomeer (SM). De Maasvlakte-fabriek is een van de grootste fabrieken in zijn soort ter wereld. en is een joint venture tussen Lyondellbasell en Covestro (voorheen Bayer). Beide partners hebben ieder van 50% van de aandelen in handen. Hierbij is de dagelijkste operatie in handen van Lyondellbasell. De productie is gebaseerd op de unieke PO/SM technologie van Lyondellbasell en is de enige Europese fabriek waar deze technologie wordt toegepast. De chemicaliën die op de Maasvlakte-fabriek worden geproduceerd vormen de bouwstenen voor basisproducten zoals kleding, meubels, huishoudelijke producten en bouwmaterialen. De innovatieve technologie realiseert een jaarlijkse reductie van 140.000 ton CO2 – uitstoot. De komende jaren wordt het project financieel ondersteund door het Nederlandse subsidieprogramma Demonstratie energie-innovatie (DEI) en het Nederlands CO2-reductiefonds. 

Hezelburcht adviseerde LyondellBasell bij het opstellen van hun subsidiestrategie voor het Circular Steam Project. Op basis van deze strategie hebben we twee succesvolle subsidies verworven met een totale waarde van € 11 miljoen (DEI en het CO2– reductiefonds). 

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+ subsidie)
Gerelateerde subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+ subsidie)
De Demonstratie energie-innovatie financiert demonstratieprojecten, die leiden tot energiebesparing ...Lees verder
Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00