Veranderingen binnen EU Programma’s 2021-2027 | EUI, LIFE en Digital Europe

In 2020 loopt de huidige programmaperiode van de Europese Unie (EU) ten einde. Vanaf 2021 zal de nieuwe programmaperiode, die loopt tot en met 2027, van start gaan. De komende maanden zullen wij regelmatig een update geven over de voornaamste wijzigingen. Dit keer komen de volgende programma’s aan bod: European Urban Initiative (ter vervanging van UIA en URBACT), LIFE en het nieuwe programma Digital Europe!

European Urban Initiative

Vorig jaar heeft de Europese Commissie (EC) bekendgemaakt dat er in 2021 een nieuw programma zal volgen in lijn met de prioriteiten van de Urban Agenda van de EU. De focus van dit financieel instrument komt te liggen op duurzame stedelijke ontwikkeling (met meerdere onderliggende thema’s zoals circulaire economie, klimaatadaptatie en luchtkwaliteit). De bestaande programma’s Urban Innovative Actions (UIA) en URBACT gaan op in het nieuwe programma European Urban Initiative (EUI). NB: binnen UIA en URBACT worden dit jaar geen calls meer geopend.

Verbeteringen vanuit Urban Innovative Actions

Op dit moment is de concrete invulling van EUI nog niet bekend. Wel wordt er vanuit UIA een oproep gedaan tot het invullen van een survey ten aanzien van het nieuwe programma. Hiermee wordt er gekeken naar verbetering of versimpeling van UIA en hoe dit verwerkt kan worden in het nieuwe EUI-programma. Heeft u gebruik gemaakt van UIA en wilt u graag uw mening geven over de regeling? Dit kan nog tot en met 22 mei 2020. Meer hierover leest u hier.

Budget EUI 2021-2027

Het door de EC voorgestelde budget voor het EUI-programma bedraagt € 500 miljoen. Dit bedrag wordt als volgt verdeeld:

 1. capaciteitsopbouw: 20% van het budget;
 2. innovatieve acties/projecten: 60% van het budget;
 3. kennis, beleidsontwikkeling en communicatie: 20% van het budget.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

LIFE

LIFE is het EU-programma op het gebied van milieu en klimaat. Op dit moment is de laatste LIFE-call geopend binnen de huidige programmaperiode.  LIFE kent in de nieuwe programmaperiode de volgende vier sub-programma’s:

 • Natuur en biodiversiteit;
 • Circulaire economie en levenskwaliteit.
 • Klimaatverandering (mitigatie en aanpassing);
 • Overgang naar schone energie.

Budget LIFE 2021-2027

De EC heeft een budget voorgesteld van € 5,45 miljard. Dit is circa € 2 miljard meer ten opzichte van de huidige programmaperiode. De EU wil hiermee een nog grotere impact genereren en meer innovaties gericht op milieu en klimaat  stimuleren.

Digital Europe

Vanaf 2021 start het nieuwe EU-programma Digital Europe. Vanuit dit programma wordt er geïnvesteerd in:

 • het uitbreiden van de digitale capaciteiten van de EU;
 • het op grote schaal faciliteren van digitale technologieën.

Het is de bedoeling dat digitale innovaties – die een bijdrage ontvangen vanuit dit programma – ten goede komen van EU inwoners en bedrijven. Binnen dit programma wordt met name ingezet op innovaties binnen de volgende focuspunten:

 • Supercomputing;
 • Artificial Intelligence (AI);
 • Cybersecurity;
 • Geavanceerde digitale vaardigheden;
 • Het garanderen van het gebruik van digitale technologieën binnen de economie en maatschappij.

Budget Digital Europe 2021-2027

De EC heeft een budget van € 9,2 miljard voorgesteld voor Digital Europe. Op dit moment wordt binnen de Europese Raad – die bestaat uit de regeringsleiders van de EU-lidstaten – onderhandeld over de EU-begroting (Multiannual Financial Framework (MFF)) voor de periode 2021-2027. Het uiteindelijke budget voor Digital Europe kan hierdoor anders uitpakken, wat ook geldt voor de hiervoor behandelde EU-programma’s.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de nieuwe EU-programmaperiode? Bent u benieuwd naar welke mogelijkheden deze periode biedt voor uw project? Neem dan contact op! Onze specialisten onderzoeken graag waar voor u de kansen liggen. Ook kunnen zij u ondersteunen bij onder andere uw subsidieaanvraag of projectmanagement. Meer over onze dienstverlening vindt u hier.

Overleg met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Meer weten over deze programma’s of onze diensten? Onze specialisten staan u graag te woord.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00