Prinsjesdag 2023: het belangrijkste subsidienieuws voor gemeenten & overheden

Het kabinet heeft haar plannen voor 2024 gepresenteerd. Deze plannen uit de Miljoenennota en Rijksbegroting bieden wellicht nieuwe subsidiekansen voor uw gemeente of overheidsinstelling. Dit zijn de belangrijkste subsidie-ontwikkelingen van Prinsjesdag 2023 voor gemeenten en overheden:

Navigeer direct naar:

Meer aandacht voor verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Het kabinet gaat meer focussen op verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Meerjarig wordt er € 49 miljoen budget toegevoegd en in 2024 € 14,5 miljoen, voor het ondersteunen van eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Een voorbeeld van zo’n subsidieprogramma is de DUMAVA. Voor deze regeling wordt in 2024 een derde tranche geopend. Specifiek voor energielabels en handhaving van de normering ter uitfasering van de slechtste labels komt er voor de jaren 2024 – 2028 € 1,5 miljoen extra beschikbaar binnen de DUMAVA.

Meer budget voor woningbouw in 2024

Het budget voor de woningbouw stijgt in 2024. Deze stijging komt met name doordat € 350 miljoen uit 2023 wordt doorgeschoven naar 2024 voor de ontsluiting van de woningbouw. Ook wordt er € 33 miljoen toegevoegd aan de reservering voor de Woningbouwimpuls voor de transformatie van bestaande gebouwen en de bouw van nieuwe flexwoningen ten behoeve van huisvesting van Oekraïense ontheemden. Zowel de Woningbouwimpuls als het Volkshuisvestingsfonds worden de komende jaren door het kabinet ingezet om sneller betaalbare woningen te realiseren. Tot slot is bekendgemaakt dat de SPUK regeling voor woningbouw later bekend wordt dan verwacht omdat de Tweede Kamer aangeeft meer tijd nodig te hebben om deze te beoordelen.

€ 50 miljoen extra beschikbaar binnen Nationaal Isolatie Programma

Het Nationaal Isolatie Programma krijgt over de periode 2024-2025 € 50 miljoen extra budget. Dit programma is bedoeld voor doe-het-zelvers die aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woning. Het Nationaal Isolatie Programma is onderdeel van subsidieprogramma SpUK Lokale Aanpak Isolatie, wat aan te vragen is door gemeenten.

Extra middelen voor behoud van Erfgoed

Het kabinet kondigt extra middelen voor subsidieregelingen aan om monumenten in stand te houden. Welke dat precies zijn wordt nog bekendgemaakt. Een voorbeeld dat wel wordt genoemd is de Erfgoeddeal, een samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties die actief zijn in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg.

Budget Subsidie Energiebesparing Eigen Huis bekend

Voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) wordt in totaal € 1,6 miljard beschikbaar gesteld vanuit het Klimaatfonds. Het budget wordt verdeeld over 2024 en 2025.

Ontdek de gevolgen voor uw gemeente of overheidsinstelling

Benieuwd wat het subsidienieuws uit de Miljoenennota en Rijksbegroting voor gevolgen heeft voor uw gemeente of overheidsinstelling? Onze subsidiespecialisten staan u graag te woord. Stuur een mail naar info@hezelburcht.com of bel 088 495 20 00 voor meer informatie.

Disclaimer: dit artikel kan nog aan verandering onderhevig zijn.

Contact

Meer informatie over een nieuwsitem? Of heeft u interesse in een vrijblijvende kennismaking? Laat uw gegevens achter of bel ons direct op 088 495 20 00.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00