DUMAVA subsidie

Voor wie?

Eigenaren van maatschappelijk vastgoed

Voor wat?

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed

Budget

€ 190 miljoen

Subsidie aanvragen?

Vanaf 18 september 2023

Advies over DUMAVA

De nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is interessant voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed die hun vastgoed graag willen verduurzamen. Subsidie aanvragen kan vanaf 18 september 2023. De regeling wordt momenteel gewijzigd. Alle actuele informatie wordt, zodra er meer bekend is, hier geplaatst.

DUMAVA subsidie voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed

DUMAVA is een regeling die eigenaren van maatschappelijk vastgoed moet stimuleren om op korte termijn stappen te maken om hun gebouwen te verduurzamen. Denk hierbij aan de verduurzaming van scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten. U kunt subsidie krijgen voor bijvoorbeeld energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Welke maatregelen allemaal in aanmerking komen leest u terug in de Maatregelenlijst DUMAVA. Vanaf 2024 keert de regeling jaarlijks terug.

Voor wie is DUMAVA subsidie?

U komt in aanmerking als uw vastgoed eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren:

 • Decentrale overheid;
 • Onderwijs;
 • Zorg;
 • Cultuur;
 • Rijksmonument dat geen woonhuis is
 • Religieuze instellingen
 • Overige gebouwen met een publieksfunctie

Let op: bent u eigenaar van een maatschappelijk vastgoed binnen de sportsector? Dan komt u niet in aanmerking voor DUMAVA, maar mogelijk wel voor de subsidieregeling BOSA.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

Tot 2030 is het totale budget € 1,9 miljard. Uw subsidiebijdrage hangt af van of u kiest voor het uitvoeren van (1, 2 of 3) verduurzamingsmaatregelen, óf voor een integraal verduurzamingsproject.

1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen     Integraal verduurzamingsproject
De subsidie is 30% van de projectkosten. De subsidiekosten zijn minimaal € 5.000 en maximaal € 2,5 miljoen. Uw minimale projectkosten zijn hierdoor € 16.666.De subsidie is 30% van de projectkosten. De minimale subsidiekosten voor een integraal verduurzamingsproject zijn € 25.000 en maximaal € 2,5 miljoen. Dit houdt in dat uw minimale projectkosten € 83.333 zijn.
Voor energieadvies kunt u een subsidie krijgen van 50% van de kosten. Het laten opstellen van een energieadvies, portefeuilleroutekaart of DuMo-advies is verplicht.De subsidie voor energieadvies is 50% van de kosten. Het laten opstellen van een Maatwerkadvies, Integraal Breeam-NL, GPR Gebouw of DuMo-advies is verplicht.
De subsidie voor een energielabel is 50% van de kosten.De subsidie voor een energielabel is 50% van de kosten.

Tip: maak vanaf 4 september, 2 weken voordat DUMAVA opent, een conceptaanvraag aan. U hoeft dan op 18 september alleen nog uw aanvraag in te sturen. Lees hier binnenkort meer over op deze pagina.

Verwachte wijzigingen in 2023

In april en mei 2023 vond de internetconsultatie plaats. De resultaten van deze consultatie worden op dit moment beoordeeld. De belangrijkste voorgestelde wijzigingen ten opzichte van 2022 zijn:

 • € 133 miljoen is gereserveerd voor aanvragen van € 500.000 en meer, en € 57 miljoen voor aanvragen onder de € 500.000;
 • Aanvragers van integrale projecten worden gestimuleerd om direct naar de renovatiestandaard te renoveren. Aanvragers die deze ambitie in hun projectplan opnemen, kunnen subsidie aanvragen tot 35% van de projectkosten.
 • Scouting, muziekverenigingen en – stichtingen komen in aanmerking voor subsidie;
 • Zijn er meer aanvragen dan budget? Dan kunt u op de dag dat het budget op raakt tot 17:00 uur subsidie aanvragen.

Zodra alle wijzigingen, de nieuwe SBI-codes en de maatregelenlijst definitief zijn, vind u dit eind juni op deze pagina.

Verken de mogelijkheden van DUMAVA

Heeft deze subsidieregeling uw interesse gewekt in het verduurzamen van uw maatschappelijk vastgoed? Ontdek dan de mogelijkheden van DUMAVA. Onze duurzaamheidsspecialisten zoeken graag uit of uw projectidee in aanmerking komen voor deze of andere interessante subsidieregelingen. Neem hiervoor contact op via het formulier onderaan deze pagina of bel direct naar 088 495 20 00.

contact

Advies nodig over DUMAVA? Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel direct naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: