Meer voordeel voor milieuvriendelijke technieken met MIA\Vamil in 2022

De Milieulijst van 2022 is gepubliceerd en net als in de Energielijst zijn er diverse zaken gewijzigd. De MIA subsidie biedt in 2022 nog meer voordeel voor milieuvriendelijke technieken. De percentages zijn twee keer zo groot, namelijk 27%, 36% en 45%. Daarnaast zijn er middelen en technieken aan de Milieulijst toegevoegd. Een aantal wijzigingen per hoofdstuk:

Wat is er allemaal veranderd in de Milieulijst 2022?

Duurzame mobiliteit

Elektrisch aangedreven personenauto’s van de lijst

Elektrische auto’s zijn in 2022 dusdanig gangbaar geworden en komen hierdoor niet meer in aanmerking voor subsidie. Ander elektrisch aangedreven vervoer zoals taxi’s, bussen, bestelbussen en vrachtwagens komen nog wel in aanmerking voor de MIA.

Fiscaal voordeel met MIA voor Dual-Fuel waterstofvrachtwagen

Nieuw op de lijst is een vrachtwagen die zowel brandstof als waterstof gebruikt voor aandrijving. Denk hierbij aan een vrachtwagen die naast diesel ook waterstof kan verbranden.

Nieuw op de lijst: elektrisch aangedreven AGV (automated guided vehicle)

U kunt in 2022 MIA-voordeel ontvangen voor een voertuig dat elektrisch is aangedreven en geen gebruik maakt van een chauffeur voor het vervoeren van trailers of containers.

Ook nieuw zijn elektrische hoogwerkers

In 2022 specifiek gemeld op de milieulijst: een hoogwerker die in de buitenlucht werkt en volledig elektrisch is aangedreven.

Nieuwe vereiste oplaadpunten voor voertuigen

Oplaadpunten voor voertuigen zijn populair binnen de MIA. Dit jaar is een vereiste dat het oplaadsysteem slim is. Dit houdt in dat deze gekoppeld moet zijn aan een OCPP (Open Charge Point Protocol) met een CS certificaat. Door een investering als deze wordt slim laden in combinatie met netontlasting mogelijk!

Oplaadpunten voor vaartuigen komen in aanmerking voor de MIA

In 2022 kan een onderneming specifiek investeringen melden voor een oplaadpunt voor schepen. Er komen hierdoor ook steeds meer mogelijkheden voor elektrisch vervoer van vaartuigen.

Gebouwde omgeving

Er zijn wijzigingen in investeringen in dakbedekking

Gebouwen met een industriefunctie die worden gecertificeerd volgens een BREEAM-NL, LEED of GPR label komen nog steeds in aanmerking voor MIA-voordeel. De verplichting voor witte dakbedekking is komen te vervallen. Het dak dient te worden voorzien van zonnepanelen en moet een Solar Reflectance Index van minimaal 80 hebben. Een dakoppervlak zonder industriefunctie dient voor 75% te worden voorzien van een vegetatiedak.

Aanvullende wijzigingen recyclebare dakbedekking

EPDM (Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer) dakbedekking kwam al in aanmerking voor de MIA. POCB (Polyolefine Copolymerisaat Bitumen) komt sinds 2022 ook in aanmerking. De dakbedekking moet mechanisch worden bevestigd in plaats van met gasbranders. EPDM dakbedekking mag worden bevestigd met een inductielasapparaat.

Voorwaarden subsidiecodes voor circulair bouwen

Hezelburcht heeft afgelopen jaren meerdere bouwbedrijven begeleid die het gebouw laten classificeren conform de NMD rekenmethodiek. In 2022 kan een aanvrager in aanmerking komen voor de MIA wanneer ten minste aan één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  1. Vijf bouwmaterialen worden toegepast met een categorie 1 productkaart in de NMD;
  2. Drie bouwmaterialen en een toestel(gebouwinstallatie) zijn geclassificeerd met productkaart 1 in de NMD;
  3. Ten minste 50% van de gebruikte materialen zijn gefabriceerd uit hernieuwbare grondstoffen.

Fiscaal voordeel met MIA voor gerecyclede betontegels

Betontegels voor bestrating die ten minste 75% van gerecycled materiaal zijn gemaakt komen in aanmerking voor de MIA. Dit dient te worden aangetoond met een Environmental Product declaration (ISO 14025 en EN15804).

Staalconstructie met terugnamegarantie

Een staalconstructie die is geclassificeerd op categorie 1 in de NMD kan in aanmerking komen voor de MIA. De leverancier dient een terugnamegarantie af te geven waarbij aangegeven wordt dat deze na de technische levensduur kostenvrij wordt teruggenomen.

Nieuw: CO2-gebonden bouwmaterialen

Gerecyclede toegepaste bouwmaterialen die ook CO2 als grondstof hebben komen in 2022 in aanmerking voor de MIA. Denk hierbij aan straatstenen, bouwblokken en gevelstenen.

Duurzame Landbouw en Voeding

Nieuw op de lijst: meting van nutriënten in de glastuinbouw

U kunt in 2022 in aanmerking komen voor de MIA voor een meetsysteem dat automatisch en individueel de nutriëntconcentraties meet in het voedingswater voor de glastuinbouw. Deze investering is bedoeld om lozing van afvalwater met nutriënten te voorkomen.

Duurzame stallen voor pluimvee, paarden en varkens

Stallen met een stacertificaat, afgegeven volgens de MDV 14, komen in 2022 in aanmerking voor de MIA en Vamil. Het meldingsbedrag is gebaseerd op basis van het aantal dieren dat wordt gehouden. Het is mogelijk om deze code te combineren met andere codes binnen de MIA.

Ontsmettingsinstallatie voor bloembollen (vrij van Chloorbleekloog)

Ook nieuw op de milieulijst in 2022: manieren om zelf chloorhoudend oplossingsmiddel te creëren op basis van elektrolyse voor de ontsmetting van bloembollen. Hierdoor wordt er geen chloorbleekloog gebruikt wat belastend is voor het milieu.

Toepassen van regenwater voor het verdunnen van mest

Het verdunnen van mest met regenwater in plaats van leidingwater staat nu ook op de lijst als een milieu-investering. Hierbij dient u regenwater op te slaan in een buffer zodat het uiteindelijk gebruikt kan worden voor het verdunnen van mest.

Gebruik van plantaardige reststromen tot voedingsmiddelen

Het toepassen van (rest)stromen om deze tot voedingsmiddelen op te waarderen is nieuw op de lijst in 2022. Omdat er vele toepassingen zijn voor de uitvoering hiervan is deze investering opgenomen als generieke code. De oplossing is vormvrij en maatwerk. Hezelburcht helpt u graag verder bij het onderzoeken van de haalbaarheid van deze code.

Voordeel voor het voorkomen van voedselverspilling in de horeca

U kunt ook subsidie ontvangen voor apparatuur die bijhoudt hoeveel voedsel wordt verspild in de horeca. Onder het motto meten is verbeteren wordt op deze manier voedselverspilling gereduceerd of voorkomen.

Ruimtegebruik

Regenwaterbuffering en slim aflaten in de bebouwde kom

Het opvangen en opslaan van regenwater en het geleidelijk weer aflaten van dit regenwater, zijn investeringen die kostbaar kunnen zijn. Denk hierbij aan WADI’s, opslagtanks en buffers die regenwater opslaan en later weer afgeven of infiltreren. Ondanks de kosten zijn dit waardevolle investeringen waarmee riolering en afwatering wordt ontlast. Als stimulans komen investeringen hierin in 2022 specifiek in aanmerking.

Budget MIA en Vamil in 2022

Er is in 2022 een budget van € 144 miljoen beschikbaar voor de MIA. Een stijging van ruim € 30 miljoen ten opzichte van vorig jaar! Vamil heeft een budget van € 25 miljoen. Met de MIA kunt u profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag, welke ook nog eens bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek komt. Met de Vamil kunt u zelfs 75% van de investeringskosten afschrijven. Het rendement van de investering kan hiermee oplopen tot 11,25%

Doe een vrijblijvende MIA investeringscontrole

Wilt u direct – en vrijblijvend – weten of uw investering in aanmerking komt voor fiscaal voordeel? Wij helpen u graag verder! Vul onderstaande formulier in en wij onderzoeken of uw investering in aanmerking komt voor de MIA\Vamil. Heeft u nog andere vragen over de MIA\Vamil of onze dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)
Gerelateerde subsidie Milieu-Investeringsaftrek (MIA \ Vamil)
Met de MIA en Vamil kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken...Lees verder

contact

Bent u benieuwd of uw milieu-investering in aanmerking komt voor fiscaal voordeel? Wij zoeken dit graag voor u uit!

Spar met een specialist over de MIA\Vamil!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00