Interessante subsidies voor Energie- en Klimaatinnovaties in 2022

Vanaf april gaan veel van de op Prinsjesdag reeds aangekondigde subsidieregelingen voor energie- en klimaatinnovaties eindelijk (weer) open! Nederland blijft investeren in het verduurzamen van ons energiesysteem. Om onze klimaatdoelstellingen te behalen en om minder afhankelijk te worden van gas, zijn investeringen in duurzame alternatieven nodig. Nederlandse ondernemers zien die kansen en Hezelburcht ondersteunt hen bij het verkrijgen van de benodigde subsidies. Voor uw gemak hebben wij een selectie gemaakt van een aantal interessante mogelijkheden.

Pilots & Demonstraties

De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) thema’s van 2022 zijn gelijk gebleven aan die van 2021. U kunt binnen deze regeling subsidie ontvangen voor vrijwel het gehele spectrum aan innovaties die nodig zullen zijn om de energietransitie in Nederland te realiseren. Denk daarbij aan:

  • Energie efficiëntie;
  • Hernieuwbare energieproductie;
  • Flexibilisering van het energiesysteem;
  • Lokale infrastructuur; Circulaire Economie;
  • CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage);
  • Overige CO2-reducerende maatregelen.

De DEI+ subsidie kan oplopen tot ruim € 15 miljoen per project!

De subsidiekansen verkennen? Neem contact op

Haalbaarheidsstudies

TSE Industrie studies subsidieert industriële bedrijven die de haalbaarheid van innovatieve pilot- of demonstratieprojecten willen onderzoeken. Nieuw dit jaar is dat ook haalbaarheidsonderzoeken naar reeds uitontwikkelde energie- en klimaatinnovaties in aanmerking komen. De subsidies lopen op van € 25.000,- tot € 1 miljoen per project.

Onderzoek & Ontwikkeling

Werkt u aan de ontwikkeling van een innovatief industrieel proces, product, dienst of technische installatie? Ook voor die projecten is subsidie te krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan innovaties die bijdragen aan:

  • elektrificatie van processen;
  • CO2-vrije warmtesystemen;
  • klimaatneutrale brandstoffen en;
  • circulaire oplossingen in de industrie.

Voor kleinschalige projecten kunt u subsidie krijgen tot maximaal € 500.000,- middels de TSE Industrie O&O. Voor grootschalige projecten kunt u vanuit de Missiegedreven, Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) subsidie krijgen tot maximaal € 4 miljoen.

Deze subsidies zijn aanvullend op de reeds bestaande fiscale voordelen die gelden voor onderzoek & ontwikkeling zoals de WBSO.

Investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen

De Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) regeling is nog in afwachting van een nieuw budget. U zult nog even geduld moeten hebben want naar verwachting zal de VEKI niet voor de zomer open gaan. Uiteraard staan de fiscale mogelijkheden van de Energie Investeringsaftrek (EIA) wel het gehele jaar open. Komt uw investering in aanmerking, dan kunt u rekenen op een voordeel van netto 11% (van het investeringsbedrag).

Meer informatie over de kansen voor Energie- en Klimaatinnovaties

Bezoek ook eens onze Sustainability overzichtspagina voor een vollediger overzicht van subsidiemogelijkheden voor uw duurzame investeringen of ontwikkelprojecten. Ziet u in dit artikel of in het overzicht een interessante regeling? Of bent u nog aan het oriënteren op de subsidiekansen voor uw project, investering of organisatie? Schakel dan de duurzaamheidsspecialisten van Hezelburcht in en bespreek de mogelijkheden tijdens een vrijblijvende kennismaking!

Advies of ondersteuning nodig? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Advies of ondersteuning nodig bij het aanvragen van subsidie voor uw energie- of klimaatinnovatie? Neem contact met ons op:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00