De belangrijkste wijzigingen binnen de Energielijst 2021 en EIA

Eind 2020 is de Energielijst voor 2021 gepubliceerd. Dit brengt diverse wijzigingen met zich mee zoals nieuwe opties van energiebesparing en een andere toetsingseis voor generieke codes. Hezelburcht licht een aantal van deze wijzigingen voor u toe en wat deze betekenen voor investeringen vanuit de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Plan een vrijblijvende kennismaking in!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Wijzigingen Energielijst 2021

Naast dat er enkele nieuwe technieken zijn toegevoegd, zijn de eisen voor een aantal technieken aangescherpt op de Energielijst 2021.

Bepalingsmethode energieprestatie

Zoals eerder vermeld wordt vanaf 1 januari 2021 de NTA 8800 aangewezen om de energieprestatie voor alle gebouwen te berekenen. Deze vervangt hiermee de NEN 7120. Deze methode wordt toegepast op de maatwerk energiebesparingscode, ook wel de 210.000 genoemd. Echter is er op 1 januari (nog) geen EPA-U maatwerkadvies op de methodiek van NTA 8800 beschikbaar. Om deze reden is er gekozen om voor de ‘oude systematiek’ waarbij zowel de energieprestatieberekening als het EPA-U maatwerkadvies zijn gebaseerd op de NEN 7120. Middels deze code kunnen alle maatregelen worden gemeld die minimaal drie labelsprongen opleveren, waarbij minimaal energielabel B wordt behaald. Het investeringsbedrag is afgetopt op € 85,- per m² gebruiksoppervlakte.

Algemene code energiebesparing

Voorheen werden energiebesparingen via de zogeheten algemene code getoetst naar een minimale besparing per euro. In 2021 komt de investering in aanmerking als deze voldoet aan een terugverdientijd die langer is dan >5 jaar. De terugverdientijd wordt bepaald door de investering te delen door het oude energiegebruik minus het nieuwe energiegebruik. Hierbij worden referentie energieprijzen gegeven. Energiebesparingen die niet op een specifieke code gemeld kunnen worden kunnen wellicht wel in aanmerking komen voor deze code.

Netaansluiting voor zonnepaneelprojecten

Het is in 2021 niet meer mogelijk om de netaansluiting van zonnepanelensystemen te melden op de EIA. Deze investeringen kunnen meegenomen worden in de SDE++ regeling.

CO2-besparing bij ketenprocessen

Er is een uitbreiding doorgevoerd voor CO2-besparing bij ketenprocessen in de industrie. Dit betekent dat als er over de gehele CO2 keten wordt bespaard, dit ook in aanmerking kan komen voor EIA-voordeel ook al is er niet geïnvesteerd in een specifieke maatregel van de Energielijst.

CO2-opslag is toegestaan voor lege aardgasvelden

De code voor Carbon Capture & Storage is uitgebreid waardoor het ook mogelijk is om CO2 op te slaan in lege aardgasvelden.

Waterstof voor toepassing in een warmtekrachtkoppel komt in aanmerking voor EIA

Een warmtekrachtcentrale die uitsluitend wordt aangedreven door waterstof is nieuw en komt in aanmerking voor de EIA.

Langere levensduur LED-verlichting

LED-verlichting is een populaire maatregel waarvoor geregeld EIA wordt aangevraagd. In 2021 kan ledverlichting weer worden toegepast bij nieuwbouw. De vereiste voor energie-efficiëntie per vermogen is komen te vervallen. Deze is vervangen door een eis aan de levensduur. Armaturen die in aanmerking komen moeten voldoen aan een L90B50 levensduurcriteria. De fabrikant geeft aan dat bij minimaal 50.000 uren de armaturen nog 90%(L90) van de uitgestraalde lumen haalt. De B50 geeft aan dat 50% van deze armaturen deze levensduur bereikt.

Budget EIA 2021

Er is voor 2021 een totaal budget van € 149 miljoen uitgetrokken, € 2 miljoen meer dan in 2020. Het fiscale voordeel blijft onveranderd: heeft een bedrijfsmiddel u minimaal € 2.500,- gekost? Dan kan er naast de gebruikelijke afschrijving ruim 45% extra in mindering worden gebracht op de fiscale winst!

EIA investeringscontrole

Benieuwd of uw investering in aanmerking komt voor fiscaal voordeel? Wij zoeken dit graag voor u uit! Vul onderstaande velden in en wij helpen u direct verder.

[ninja_form id=22]

Energie Investeringsaftrek (EIA subsidie)
Gerelateerde subsidie Energie Investeringsaftrek (EIA subsidie)
De EIA levert fiscaal voordeel op over investeringen van bedrijven in energiebesparende technieken e...Lees verder

contact

Wilt u meer informatie over de EIA of de wijzigingen op de Energielijst 2021? Wij staan u graag te woord! Laat via onderstaand formulier uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00