Baangerelateerde Investeringskorting (BIK regeling)

Update: de BIK is ingetrokken

Het Kabinet heeft alsnog een streep gezet door de BIK-regeling. De regeling zou mogelijk niet voldoen aan de staatsteun regels van de Europese Commissie. Volgens het Kabinet was deze juridisch solide, maar onzekerheid rondom de regeling nam de overhand. De stekker is er nu toch uitgetrokken om te voorkomen dat ondernemers de eventueel ontvangen steun hadden moeten terugbetalen als het daadwerkelijk als ongeoorloofde staatsteun werd bestempeld.

Wij betreuren deze ontwikkeling. Gelukkig wil het kabinet ondernemers toch nog tegemoet komen door de AWf-premie te verlagen. Dit verlaagt de loonkosten en vergroot de ruimte om te investeren en/of externe financiering daarvoor te vinden. Daarnaast zijn er nog diverse andere subsidiekansen waarmee u mogelijk alsnog de businesscase voor uw investeringen rond kan krijgen.

Alternatieve subsidiekansen

Was u voornemens een aanvraag in te dienen? Wij hebben een aantal regelingen voor u op een rijtje gezet waarmee u alsnog een mooie bijdrage of voordeel kan krijgen:

WBSO

Een fiscaal instrument waarmee u de loonkosten en andere kosten van innovatieprojecten kan verlagen. De regeling biedt ondersteuning bij het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling.

EIA, MIA \ Vamil en KIA

Wilt u investeren in duurzame, milieuvriendelijke of kleinschalige investeringen? Deze regelingen maken dit extra interessant. Met deze fiscale subsidies kunt u uw fiscale winst verlagen en betaalt u minder belasting.

Binnen uw sector

Daarnaast zijn er diverse sectorspecifieke subsidies gelanceerd, zoals de R&D Mobiliteitssectoren voor bedrijven in de mobiliteit, om innovatie te stimuleren tijdens en na de crisis. Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden binnen uw sector? We zoeken graag voor u uit waar de kansen liggen.

Neem contact op voor vrijblijvend advies!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Over de BIK

Is uw bedrijf toe aan nieuwe bedrijfsmiddelen zoals machines, computersystemen of bedrijfswagens? Ontvang nu extra investeringsvoordeel via de nieuwe Baangerelateerde Investeringskorting (BIK-regeling). Alle investeringen vanaf 1 oktober 2020 tot en met 2022 kunt u opgeven voor extra investeringskorting, deze wordt verrekend met de loonheffing.

De regeling is een tijdelijke stimuleringsregeling zodat bedrijven blijven investeren tijdens de coronacrisis. Investeringen in duurzame en energiebesparende bedrijfsmiddelen zijn extra interessant omdat deze gecombineerd kunnen worden met andere regelingen zoals de EIA– en MIA-regeling.

Voorwaarden BIK subsidie

  • Voor alle investeringen sinds 1 oktober 2020 tot en met 2022;
  • Er is € 4 miljard budget beschikbaar voor de BIK-regeling;
  • Bij investeringen tot € 5 miljoen per kalenderjaar krijgen bedrijven een loonafdrachtvermindering van netto 3,9% van het investeringsbedrag;
  • Bij investeringen boven € 5 miljoen krijgen bedrijven een loonafdrachtvermindering van netto 1,8% van het investeringsbedrag;
  • Voor alle aanvragen geldt daarnaast een ondergrens van € 1.500,- per bedrijfsmiddel en € 20.000,- per aanvraag.

Combineren maakt het lucratief

Vooral investeringen in duurzame en energiebesparende bedrijfsmiddelen worden door de BIK extra interessant, omdat deze gestapeld kunnen worden met de EIA– en de MIA-regeling. Denk aan investeringen zoals: warmtepompen, adiabatische luchtkoelingsystemen, laadpalen, waterstofvoertuigen, HR-glas, energiezuinige ventilator, stoomdrogers, ketel of kachel gestookt met biomassa, elektrische ovens, infraroodpanelen, stoomrecompressie.

Voor kleinere investeringen door het mkb kan de BIK-regeling gecombineerd worden met de KIA-regeling Sommige bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsafrtrek (KIA). Dat is een aftrekpost op uw winst. Hoeveel u mag aftrekken is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag in dat boekjaar. .

BIK regeling infographic

Aanvragen niet meer mogelijk

In verband met het schrappen van de regeling is het indienen van een aanvraag niet meer mogelijk. Bent u alsnog voornemens te investeren in uw bedrijf en/of nieuwe bedrijfsmiddelen? Ontdek of u in aanmerking komt voor andere subsidies waarmee investeren voordeliger wordt. Onze specialisten zorgen ervoor dat u geen subsidie onbenut laat.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Wij berekenen vrijblijvend uw BIK-voordeel, vul het formulier in of neem direct contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00