Zeven impactvolle waterstofprojecten krijgen subsidie vanuit IPCEI Waterstof

Zeven Nederlandse waterstofprojecten, gericht op de productie van waterstof, krijgen subsidie vanuit de tweede golf van het IPCEI Waterstof. Dit bedraagt een subsidie van in totaal bijna € 800 miljoen! Onder de projecten valt ook de bouw van Europa’s grootste groene waterstoffabriek. Lees hier meer over deze projecten en de IPCEI.

De winnende waterstofprojecten

De zeven projecten die zijn goedgekeurd zijn gezamenlijk goed voor een subsidie ter waarde van € 783,5 miljoen. Het betreft de volgende projecten en bedrijven:

  • Holland Hydrogen 1 van Rotterdam Hydrogen Company B.V. (Shell)
  • H2ermes van H2ermes B.V.
  • Elygator en Curthyl, beide van Air Liquide Industrie B.V.
  • H2-Fifty van H2-Fifty B.V.
  • Haddock van Ørsted Hydrogen Netherlands Holding B.V.
  • HyNetherlands van Engie Energie Nederland N.V

Hun initiatieven zijn, als alles volgens planning gerealiseerd wordt, goed voor een vermogen van 1.150 Megawatt aan elektrolyse om waterstof te maken. Een indrukwekkende hoeveelheid, want dit is al ruim een kwart van het doel voor 2030 uit het Klimaatakkoord! Hun plannen betreffen het inzetten van hernieuwbare waterstof voor onder andere de verduurzaming van staalproductie, voor gebruik in raffinaderijen en voor de productie van kunstmest.

Trots op toekenning

De specialisten van Hezelburcht hebben bijgedragen aan het succes van de aanvraag van Shell. Met deze toekenning kan Shell aan de slag gaan met de bouw van de grootste groene waterstoffabriek in Europa. De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Naar verwachting zal het zo’n 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag gaan produceren.

Het belang van IPCEI Waterstof

De IPCEI is een groot initiatief dat nationale projecten over heel Europa samenbrengt in één groot project op Europese schaal. Gezamenlijk vormt dit een krachtige waardeketen voor hernieuwbare, duurzame waterstof.

De focusgebieden

Er zijn al drie zogenoemde ‘golven’ geweest binnen de IPCEI. Het totale beschikbare budget in Nederland voor alle golven is € 1,6 miljard. Er is al subsidie verleend voor de eerste golf (gericht op technologie). Dit artikel betreft de tweede golf en de subsidieregeling voor de derde golf (gericht op opslag- en importinfrastructuur) stond tot eind 2022 open. Voor de aankomende vierde golf is een bedrag van € 199 miljoen beschikbaar. Deze zal in het teken staan van waterstof in de mobiliteit en het transport. Naar verwachting wordt de subsidieregeling voor de vierde golf nog dit jaar gepubliceerd.

Subsidieadvies of -ondersteuning

Bent u benieuwd naar de subsidiekansen voor uw waterstofinnovatie? Op zowel nationaal als Europees niveau wordt er hoog ingezet op het stimuleren van waterstofprojecten. Er zijn diverse subsidiekansen, naast IPCEI Waterstof, die mogelijk interessant zijn. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze specialisten!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Ontdek de subsidiekansen voor uw waterstofproject! Onze specialisten toetsen uw project graag op de mogelijkheden. Neem contact op via onderstaand formulier of bel ons op 088 495 20 00:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00