De ERC en het nieuwe Horizon Europe: wat verandert er allemaal?

Het European Research Council (ERC) programma is opgericht door de Europese Commissie (EC) in 2007 met als doel het stimuleren van grensverleggend onderzoek in Europa. Ieder jaar ontvangen honderden eersteklas onderzoekers ondersteuning vanuit de ERC voor hun competitieve en baanbrekende ideeën. Tot dusver hebben maar liefst zeven ERC begunstigden een Nobel Prijs in ontvangst mogen nemen voor hun werk. Het ERC programma is onderdeel van het overkoepelende Horizon 2020 en ontvangt ruimt 17% van het totale budget dat beschikbaar is gesteld voor Horizon 2020 (€ 13,1 miljard). Eind 2020 sluit Horizon 2020 en zal deze worden opgevolgd door het nieuwe Horizon Europe programma met een budget van ongeveer € 100 miljard.

Het sluiten van Horizon 2020 en het openen van een gloednieuw raamwerk gaat gepaard met grote veranderingen, zo ook binnen de ERC beurzen. In dit artikel leg ik uit wat de grootste veranderingen zijn binnen de 2021-2022 ERC calls.

Veranderingen ERC binnen Horizon Europe

In de kern zal het ERC programma niet komen te veranderen. Het doel blijft om wetenschappers en onderzoekers ondersteuning te bieden bij het opstellen van hun teams en het uitvoeren van baanbrekende onderzoeken binnen de disciplines van Pillar 1-Excellent Science. Wel zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:

  • De data van de openstellingen en de deadlines van de ERC grants zijn verschoven in verband met de overgang naar Horizon Europe.
  • De Synergy grant komt te vervallen in het werkprogramma van 2021 in verband met de bovenstaande verschuivingen. Deze zal in 2022 weer van start gaan.
  • In tegenstelling tot het oude evaluatieproces onder Horizon 2020 zullen aanvragers van de Advanced grant tijdens stap 2 van de evaluatie worden uitgenodigd voor een interview.
  • De structuur van het ERC panel wordt dusdanig herschikt zodat deze een representatievere weergave geeft van de wetenschap. Daarnaast worden er voor de ERC 2021-2022 calls twee nieuwe panels geïntroduceerd: SH7-Human Mobility Environment and Space en PE11-Materials Engineering. Meer informatie over deze panels volgt ten tijde van de officiële bekendmaking van de calls.

Lees hier meer over de nieuwe structuur binnen de panels voor de toekomstige calls.

Tot slot zal het ERC budget naar verwachting ongeveer met 10% (€ 1,3 miljard) worden verminderd binnen Horizon Europe. Het definitieve budget wordt nog bekendgemaakt.

Uitstekende track record bij het ondersteunen van ERC aanvragen

Hezelburcht is gespecialiseerd in het ondersteunen van universiteiten en onderzoeksinstellingen bij het aanvragen van financiering en subsidies. Wij bieden onder andere volledige service bij het aanvragen van Europese subsidies als de ERC: van het reviewen van aanvragen tot subsidiecoördinatie en -management. Onze specialisten zijn zelf ook gediplomeerde onderzoekers en hebben een aantal van onze klanten succesvol ondersteund bij het aanvragen van ERC grants: onze slagingskans was vorig jaar maar liefst 85%!

Heeft u vragen over de ERC of zoekt u ondersteuning? Ik en mijn collega’s zijn u graag van dienst! Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

Spar met een specialist!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

European Research Council (ERC) Grants
Gerelateerde subsidie European Research Council (ERC) Grants
De European Research Council (ERC) stimuleert Europees grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. H...Lees verder

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u op de hoogte blijven van de ERC 2021-2022 calls? Wij staan u graag te woord!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00