Accuproductie in Europa: krijgt de EU een plek aan de tafel?

Als de voorspellingen kloppen, worden in de Europese Unie (EU) in 2030 meer accu’s geproduceerd dan er nodig zijn om aan de vraag naar stekkerauto’s te voorzien. Dat is een prestatie, want nog niet zo lang geleden was er nog maar weinig industriële aandacht voor de energiedragers van de toekomst. Is Europa nog op tijd, of halen we de Aziatische koplopers niet meer in?

Iets meer dan twee jaar geleden schreef ik een artikel over accuproductie en de desinteresse/onmacht van Europese bedrijven om de snelgroeiende markt voor accu’s voor elektrische auto’s serieus te nemen. Sinds die twee jaar is er veel veranderd en doet Europa een serieuze gooi om een dominante speler te worden op dit gebied.

EU accuproductie gaat aanzienlijk groeien

De verhalen over megafactories voor EV batterijpakketten die als paddenstoelen de grond uitschieten komen niet uit de lucht vallen. Zweden, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slowakije; er wordt driftig gepland en geïnvesteerd.

Er is dan ook heel wat opslagcapaciteit nodig. De verwachting is dat er in de EU in 2030 een jaarlijkse behoefte is aan 443 GWh aan batterijen, waarvan ongeveer 90% voor stekkerauto’s. In 2020 was dat 34 GWh. De huidige productiecapaciteit in Europa is 26 GWh (2020) en de verwachting is dat dit zal groeien naar ongeveer 500 GWh in 2030. Europa gaat dus van een netto importeur naar exporteur. Ook op het wereldtoneel wordt Europa belangrijker. Waar we nu goed zijn voor 6% van de wereldproductie, groeit dat naar 16% in 2029.

Wie gaat dit allemaal produceren?

Over het algemeen goed nieuws dus, maar wie produceert die accu’s in Europa nou eigenlijk? Het is goed en wel dat de fabrieken hier staan, maar wie profiteert en trekt er aan de touwtjes? Het is een gemengd beeld; Europese bedrijven en startups zoals Saft, Northvolt, Morrow en Verkor zijn ambitieus en werken hard aan groei. Maar de grootste bedrijven zijn en blijven vestigingen van overzeese giganten; CATL en AESC (China), Tesla (US), Samsung, LG Chem en SK Innovation (Zuid Korea). Helemaal prima, want dit zijn mooie bedrijven met goede producten en bieden veel arbeidsplaatsen in de EU. Maar als gevolg blijft de gedroomde Europese strategische onafhankelijkheid voorlopig niets meer dan…een droom.

Accuproductie afbeelding

Bron: EBA250

Meer informatie over dit artikel

Wilt u meer lezen over accuproductie in de EU? Dit document van het European Technology and Innovation Platform is een goed startpunt. Voor vragen naar aanleiding van dit artikel kunt u ook met mij contact opnemen via w.schilpzand@hezelburcht.com of laat uw vraag achter via het onderstaande formulier.

Subsidiekansen voor ontwikkeling en inzet van accu’s

De transitie naar duurzame mobiliteit kan alleen gerealiseerd worden door de accu’s door te ontwikkelen en de inzet van te vergroten. Bedrijven en andere organisaties kunnen daarom volop gebruik maken van nationale en Europese subsidies. Van innovatieregelingen zoals Innovation Fund, FCH JU, DKTI en Horizon Europe, tot investeringsregelingen MIA en R&D-Mobiliteitssectoren. Benieuwd naar de subsidiekansen voor uw project? Neem contact op!

Vul het formulier in
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00