Innovation Fund

Voor wie?

(samenwerkende) bedrijven

Voor wat?

Koolstofarme innovaties

Wanneer aanvragen?

Nu gesloten (open tot 9 april 2024)

Advies over Innovation Fund

Bent u, alleen of in samenwerking met andere partijen, bezig met het opzetten van een innovatieproject gericht op koolstofarme technologieën? Vraag dan subsidie aan vanuit het Europese Innovation Fund voor groot- of kleinschalige (demonstratie)projecten met baanbrekende CO2-reducerende of koolstofarme technologieën. Zowel individuele ondernemingen als (multinationale) consortia kunnen een aanvraag indienen. De Europese Commissie heeft op 23 november 2023 een nieuwe subsidieronde geopend, aanvragen indienen voor de Innovation Fund 2023 ronde kon tot en met 9 april 2024.

Innovation Fund 2023 ronde (#IF23Call)

Op 23 november 2023 heeft de Europese Commissie een nieuwe Innovation Fund ronde opengezet. Er is maar liefst € 4 miljard beschikbaar voor projecten die de inzet van koolstofarme technologieën vergroten. Projectvoorstellen konden tot en met 9 april 2024 worden ingediend. Het budget van de 2023 Innovation Fund ronde is verhoogd door de opbrengsten uit het EU Emissions Trading System (EU ETS).

Welke projecten komen in aanmerking?

U kunt subsidie aanvragen onder vijf verschillende thema’s met elk een eigen budget- en kapitaaluitgaven (CAPEX):

  • Algemene koolstofarme projecten (grootschalig) – € 1,7 miljard beschikbaar voor projecten met een CAPEX van meer dan € 100 miljoen
  • Algemene koolstofarme projecten (middelgroot) – € 500 miljoen beschikbaar voor projecten met een CAPEX tussen € 20 miljoen en € 100 miljoen
  • Algemene koolstofarme projecten (kleinschalig) – € 200 miljoen beschikbaar voor projecten met een CAPEX tussen € 2,5 miljoen en € 20 miljoen
  • Cleantech manufacturing – € 1,4 miljard beschikbaar voor projecten met een CAPEX van meer dan € 2,5 miljoen gericht op het ontwikkelen van componenten voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie
  • Pilot – € 200 miljoen beschikbaar voor projecten met een CAPEX van meer dan € 2,5 miljoen die gericht zijn op ‘deep decarbonisation’

Projecten worden beoordeeld op basis van hun potentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar ook op basis van de innovativiteit, volwassenheid, repliceerbaarheid en kostenefficiëntie. Het Innovation Fund dekt tot 60% van de relevante kosten van een project.

De eerste EU-veiling voor hernieuwbare waterstof (#IF23Auction)

Naast de reguliere openstelling heeft de Europese Commissie op 23 november 2023 ook de EU-veiling van het Innovation Fund geopend: de IF23Auction. Producenten van (hernieuwbare) waterstof kunnen een vaste premie indienen per geproduceerde kilogram waterstof. Met deze premie (plafond is € 4,5 per kilogram) wordt de kloof overbrugd tussen de productieprijs en de prijs die consumenten bereid zijn om te betalen. Met deze veiling wordt door de European Hydrogen Bank de productie van waterstof in Europa opgeschaald.

Over het Innovation Fund

Het Innovation Fund is een van Europa’s grootste programma’s gericht op het demonstreren van innovatieve koolstofarme technologieën. Door het ondersteunen en stimuleren van succesvolle en innovatieve ontwikkelingen die daadwerkelijk op de markt worden gebracht steunt het Innovation Fund de visie van de Europese Commissie: het realiseren van een klimaatneutraal Europa in 2050. Op dit moment heeft het Innovation Fund al meer dan € 6,5 miljard toegekend aan meer dan 100 projecten. Dat maakt de wereld weer een beetje groener!

Kernwaarde: Vermijden van CO2-uitstoot 

Een kernwaarde van het programma is dan ook het vermijden van CO2-uitstoot. Hiervoor worden berekeningen met betrekking tot het vermijden van CO2-uitstoot vergeleken met voorbeeldscenario’s die gebaseerd zijn op referentiepunten van het EU ETS of vergelijkbare projecten. Uw project moet er daarom in ieder geval voor zorgen dat deze, op basis van de toegepaste berekeningen, minimaal 75% CO2-uitstoot vermijding weet te realiseren. 

Meer informatie of interesse in een Innovation Fund subsidieaanvraag? 

Wilt u meer weten over het Innovation Fund en wat het voor uw organisatie kan betekenen? Of wilt u meer te weten komen over onze diensten? Schakel de specialisten van Hezelburcht in voor advies en ondersteuning! Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking of meer informatie via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Innovation Fund
Gerelateerde subsidie Innovation Fund
Het Europese Innovation Fund ondersteunt innovatieprojecten gericht op koolstofarme technologieën. ...Lees verder

Gerelateerd

contact

Wilt u de mogelijkheden van het Innovation Fund verkennen? Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel direct naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: