Toekenningen derde ronde Innovation Fund Large Scale projects bekendgemaakt

Gisteren, donderdag 13 juli, is bekendgemaakt welke aanvragen van de derde ronde van de Innovation Fund – Large Scale projects geselecteerd zijn. Van de 239 aanvragen krijgen 41 grote innovatieve duurzaamheidsprojecten subsidie toegekend. Bij elkaar meer dan € 3,6 miljard aan financiering. De toegekende projecten zijn gericht op het verminderen van CO2-uitstoot, industrie-elektrificatie & waterstof en het ontwikkelen van ‘clean-tech’ zoals waterstofproductie of batterijproductie (en recycling). In totaal kunnen deze projecten zo’n 221 miljoen ton aan CO2-uitstoot tegengaan in de eerste tien jaar na de realisatie. Trots dat we hier een bijdrage aan hebben geleverd!

Een overzicht van de toegekende projecten per categorie

Verminderen van CO2-uitstoot (€ 1,4 miljard, 8 projecten)

De projecten reduceren de uitstoot van CO2 van raffinaderijen (3) en van de cement-/kalkindustrie (5). De projecten bevinden zich in België, Kroatië, Duitsland, Griekenland, Nederland, Portugal en Zweden.

Industrie-elektrificatie en waterstof (€ 1,2 miljard, 13 projecten)

In deze categorie zijn 6 projecten toegekend voor de productie van waterstof, en 7 projecten voor waterstofgebruik in diverse sectoren (chemische industrie, raffinaderijen en staalindustrie). De toegekende projecten zijn gesitueerd in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden en Noorwegen.

Clean-tech ontwikkelingen (€ 800 miljoen, 11 projecten)

De projecten in deze categorie zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe clean-tech. Vier projecten richten zich op het ontwikkelen van elektrolysers, nog eens vier projecten op het ontwikkelen van batterijen en drie projecten op de productie van zonnecellen en modules. Deze projecten vinden plaats in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Spanje, Zweden en Noorwegen.

‘Mid-sized pilots’ (€ 250 miljoen, 9 projecten)

De laatste categorie projecten bevatten innovatieve projecten voor windenergie, oceaanenergie, chemie en innovaties binnen de glasindustrie, Carbon Capture (CO2-opslag) en e-fuels. Dit betreffen pilot projecten die een belangrijke opschalingsstap vertegenwoordigen, alvorens de technologie op wereldwijde schaal kan worden toegepast. Deze projecten bevinden zich in Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Noorwegen.

Impact maken met het Innovation Fund

Het Innovation Fund is één van ‘s-werelds grootste programma’s voor het demonstreren van innovatieve energietechnologieën. Dit gaat om grootschalige projecten die daadwerkelijk het verschil kunnen maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat we daar als subsidieadviseur opnieuw in hebben bijgedragen, dat geeft ons heel erg veel energie! We zijn dan ook zeer opgetogen dat een aantal van onze projecten zijn toegekend binnen deze derde ronde. Later meer informatie.

Innovation Fund
Gerelateerde subsidie Innovation Fund
Het Europese Innovation Fund ondersteunt innovatieprojecten gericht op koolstofarme technologieën. ...Lees verder

Contact

Meer informatie over het Innovation Fund? Onze specialisten adviseren u graag.

Meer informatie over het Innovation Fund?

Ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00