Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK subsidie)

Voor wie?

Energie-intensieve mkb’ers

Waarvoor?

Tijdelijke compensatie hoge energiekosten

Wanneer aanvragen?

Gesloten op dit moment

Advies over TEK

Heeft u als mkb’er dusdanig hoge energiekosten dat deze minimaal 7% van uw omzet bedragen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tijdelijke compensatie vanuit de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). De TEK subsidie biedt energie-intensieve mkb’ers een tijdelijke tegemoetkoming over de hoge energiekosten van 1 november 2022 t/m 31 december 2023.

Welke bedrijven komen in aanmerking voor TEK subsidie?

TEK subsidie is aan te vragen door energie-intensieve mkb-ondernemingen. Dat zijn mkb’ers waarvan de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen. Dit zullen voornamelijk bedrijven zijn die bijvoorbeeld veel koelen, verhitten of lucht verversen. Of uw onderneming energie-intensief is wordt bepaald op basis van een opgave van uw jaarverbruik door uw netbeheerder en de gemiddelde prijs van energie (modelprijs). Ook stichtingen, culturele instellingen en semi-publieke instellingen die aan de voorwaarden voldoen kunnen TEK subsidie aanvragen. Hetzelfde geldt voor groepen verbonden ondernemingen. Uw organisatie moet ten minste voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • Uw bedrijf is een in Nederland gevestigde mkb-onderneming en stond voor 31 december 2022 ingeschreven bij de KVK;
  • Energie-intensiteitseis: minimaal 7% van uw omzet bestaat uit energiekosten;
  • U heeft een zakelijk energiecontract dat op naam van uw onderneming staat.

Let op: heeft u tegemoetkoming gekregen door het prijsplafond? Dan wordt dit in mindering gebracht op uw TEK subsidie (dit geldt ook voor de € 190,- die u in november en december heeft gekregen van uw energieleverancier). Wanneer u elektriciteit teruglevert aan het net gaat dit af van uw verbruik.

Berekening van de TEK subsidie

Met behulp van modelprijzen voor gas en elektriciteit wordt de tegemoetkoming berekend. Op basis van modelprijzen uit 2022 wordt het voorschot berekend en op basis van modelprijzen van 2023 wordt de definitieve subsidie berekend. Voor gas en elektriciteit gelden maximumbedragen: voor gas maximaal € 2,00 per m³, voor elektriciteit is dat maximaal € 0,60 per kWh. De voorlopige tegemoetkoming bedraagt maximaal 50% van deze maximum bedragen. U ontvangt een voorschot van 35% van deze voorlopige tegemoetkoming.

Een aantal andere basisregels van de TEK subsidie:

  • U ontvangt maximaal € 160.000,- subsidie (per groep verbonden ondernemingen).
  • De tegemoetkoming valt onder de Europese staatssteunregels, daarom wordt er gekeken naar het totaalbedrag per onderneming en niet per energiecontract of per locatie.
  • U ontvangt alleen subsidie als de modelprijs van 2023 hoger is dan € 1,19/m³ voor gas en € 0,35/kWh voor elektriciteit (drempelprijzen). De energiekosten tot aan de drempelprijs draagt u volledig zelf.
  • Over de energiekosten boven de drempelprijs ontvangt u 50% subsidie.

Wij maken graag samen met u de berekening van uw potentiële subsidie en voorschot. Neem daarvoor contact met ons op.

Voorschotpercentage verlaagd naar 35%

Update per 20 maart 2023: het voorschotpercentage is verlaagd van 50% naar 35%. Dit is verlaagd om te voorkomen dat bedrijven bij een flinke prijsdaling veel moet terugbetalen. Zie meer informatie in deze Kamerbrief.

TEK subsidie aanvragen

TEK subsidie is gesloten.

Advies of ondersteuning nodig?

Wilt u meer weten over de TEK subsidie en bent u benieuwd of uw organsiatie aan de energie-intensiteitseis voldoet? Of heeft u behoefte aan ondersteuning bij uw aanvraag? Onze specialisten staan voor u klaar! Neem voor meer informatie contact op via 088 495 20 00, stuur een e-mail naar info@hezelburcht.com of laat uw gegevens achter via het formulier onderaan deze pagina.

Contact

Neem voor meer informatie over de TEK subsidie vrijblijvend contact met ons op:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00