Uw kantoor heeft nog geen energielabel C of beter: wat nu?

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Al enkele jaren zijn kantoorvastgoedeigenaren op de hoogte van dit vereiste. Nu deze ‘deadline’ is verstreken, blijkt dat toch nog een groot deel niet voldoet aan de energielabel C verplichting. Geldt dit voor u en uw kantoorpand? Lees welke gevolgen hieraan kleven én wat u alsnog kan doen om uw pand te verduurzamen.

Wat houdt de energielabel C verplichting in?

Eigenaren van kantoren zonder energielabel C of hoger zijn de afgelopen jaren flink gestimuleerd om verduurzamingsmaatregelen door te voeren. Naar schatting zijn er in Nederland 65.000 kantoren die aan de verplichting moeten voldoen. De werkelijkheid toont aan dat duizenden kantoren nog geen energielabel C of beter hebben of zelfs nog geen energielabel hebben aangevraagd. Volgens RVO is dit de huidige stand van zaken (op 1 januari 2023):

  • 55% kantoren hebben energielabel C of beter
  • 10% kantoren hebben energielabel D of slechter
  • 35% kantoren hebben nog geen energielabel

Meer weten over de verplichting? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Wat zijn de gevolgen als uw pand niet voldoet?

De gemeente waar het pand gevestigd is kan als handhaver optreden. Constateren zij dat uw pand niet aan de verplichting voldoet, dan bent u in overtreding en zijn hier mogelijk gevolgen aan verbonden. Denk hierbij aan boetes of zelfs het moeten sluiten van het kantoor. Uiteraard hoeft het niet direct zo’n vaart te lopen. Niet in alle gemeenten wordt er even streng opgetreden. Mogelijk geeft uw gemeente eerst nog een waarschuwing af die u de kans biedt alsnog label C of beter te verkrijgen. Uiteraard is dit een gok en raden wij u niet aan een eventuele controle af te wachten. Heeft uw kantoorpand dus nog geen energielabel C of beter? Probeer dan zo snel mogelijk verduurzamingsmaatregelen door te voeren zodat uw pand aan de verplichting voldoet!

Welke stappen kunt u nemen om aan de energielabel C verplichting te voldoen?

Speelt onvoldoende financiële middelen een rol bij het niet kunnen verduurzamen van uw pand? Subsidies kunnen u helpen bij het rondkrijgen van het financiële plaatje. Denk bijvoorbeeld aan de EIA of MIA die fiscaal voordeel opleveren bij investeringen in zowel energievriendelijke als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Of misschien zijn de daken van uw pand wel geschikt voor zonnepanelen. Dan is de SDE++ een interessante subsidieregeling.

Soms hoeven de verduurzamingsmaatregelen ook niet ingrijpend te zijn om aan de verplichting te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van ledverlichting, betere isolatie of zonnepanelen. Dat zijn (meestal) geen hele kostbare en ingrijpende maatregelen, maar kunnen misschien wel het verschil betekenen tussen het wel of niet behalen van een hogere energieklasse. Gaat u investeren in verduurzamende maatregelen? Probeer het dan direct goed te doen en ga voor een zo hoog mogelijke duurzaamheidsklasse. Energielabel C is nu een minimale vereiste, maar de eisen kunnen met een paar jaar strenger worden. Door het nu goed te doen voorkomt u wellicht problemen in de toekomst.

Subsidieadvies of -ondersteuning bij uw verduurzamingsmaatregelen

We hebben al enkele subsidiekansen benoemd die u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw kantoorpand. Uiteraard zijn er nog meer subsidies die u kunnen helpen bij het verwezenlijken van deze ambities. Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen onze duurzaamheidsspecialisten graag uit welke mogelijkheden er allemaal zijn. Neem contact op via 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter middels onderstaand formulier!

Spar met een specialist!

contact

Wilt u uw kantoor verduurzamen? En bent u benieuwd welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen? Schakel de specialisten van Hezelburcht in!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00