REACT-EU

De Europese Commissie heeft naar aanleiding van de pandemie het uitgebreide en ambitieuze herstelprogramma Next Generation EU opgezet. Onderdeel hiervan is REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), ongeveer het grootste instrument binnen Next Generation EU met een budget van ruim € 47,5 miljard! Met REACT-EU gaat Europa de uitdaging aan om gezond herstel van de Europese economie te stimuleren. In Nederland kunnen organisaties gebruik maken van de middelen via de vier EFRO-programma’s:

Doel van REACT-EU

Enerzijds is REACT-EU bedoeld om de EU landen uit de crisis te investeren, anderzijds is het bedoeld om er voor te zorgen dat de transitie naar een groene, digitale en veerkrachtige economie geen vertraging oploopt. Aan de hand van drie pijlers probeert de Europese Commissie dit zo snel en efficiënt mogelijk te doen:

  • Kracht door het verlenen van financiële instrumenten
  • Snelheid door te investeren in huidige programma’s tot en met 2023
  • Flexibiliteit met betrekking tot vereisten en regels

Verdeling REACT-EU

De huidige EFRO-programma’s kunnen in 2021 een bedrag van ruim € 220 miljoen verwachten. Dit bedrag zal ongeveer als volgt verdeeld worden over de regio’s:

Noord: € 44,9 miljoen

Er is op het moment nog weinig bekend over het programma voor Noord-Nederland (OP-Noord). Wilt u meer weten over de kansen binnen dit programma? We zoeken het graag voor u uit.

Zuid: € 50 miljoen

Naar verwachting wordt er in de laatste week van februari meer bekendgemaakt over de invulling van het programma voor OP-Zuid.

De verwachte openstelling van de call voor Provinciale projecten is op 29 maart 2021 en voor de Regionale projecten op 26 april 2021. Blijft op de hoogte door onze website goed in de gaten te houden!

Oost: € 50 miljoen

De eerste openstelling voor subsidieaanvragen staat gepland op 1 april 2021. Vanaf dan kunt u een aanvraag indienen voor projecten die uitvoeringsgereed zijn.

Momenteel is er een openstelling voor “Grote R&D-projecten” en “Slimme CO2-reductie”.  Een aanvraag indienen kan voor beide oproepen nog tot 1 maart 2021. Aangezien de oproepen al enige tijd open zijn kan het budget grotendeels of volledig benut zijn. Lees hier meer over deze oproepen.

West: € 90 miljoen

Binnen het huidige programma Kansen voor West II is er ruim € 90 miljoen beschikbaar gekomen. Hiervoor ging op 15 februari een oproep open en was deze nog geen twee dagen later al grotendeels uitgeput. Naar verwachting zal het volledige budget nu vergeven zijn.

Voorwaarde

Zoals aangegeven worden de middelen verdeeld over de EFRO-programma’s van de bovengenoemde regio’s. Een belangrijke voorwaarde die voor ieder project geldt, ongeacht onder welk programma deze wordt ingediend, is dat uw project uiterlijk eind december 2023 is afgerond.

Ontdek de mogelijkheden

Bent u benieuwd of uw project binnen uw regio aansluit bij de vereisten van REACT-EU en het desbetreffende programma. Wij zoeken dit graag voor u uit! Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier of bel gerust naar 088 495 20 00 om de mogelijkheden te bespreken.

Is het budget vergeven of is de deadline voorbij? Op regionaal, nationaal en Europees vlak zijn er vele subsidiekansen. Laat u adviseren over de mogelijkheden voor uw organisatie of project.

Neem contact op voor een kennismaking!

contact

Laat uw project vrijblijvend toetsen op de subsidiemogelijkheden!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00