Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU)

Voor wie?

Mkb, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden en non profits

Voor wat?

R&D- en demonstratieprojecten gericht op waterstof

Aanvragen

Op het moment gesloten

Neem contact op

Het Europese programma Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, ook bekend als de FCH Joint Undertaking (JU), is een publiek-private samenwerking tussen de Europese Commissie (EC), de Europese brandstofcel- en waterstof industrie en onderzoeksinstellingen.

FCH JU financiert R&D- en demonstratieprojecten op het gebied van waterstof en brandstofcellen om zo de commerciële ontwikkeling van energie- en transportoplossingen rondom waterstof in Europa te versnellen. Het initiatief, geleid door de Europese brandstofcel- en waterstofindustrie, ontvangt budget vanuit Horizon 2020 (Transport en Energie).

 • Indicatief budget van € 93 miljoen
 • Deadline voor indienen is gesloten

Voor wie is de FCH JU subsidie?

Organisaties die zich bezighouden met technische ontwikkelingen en innovaties kunnen een projectvoorstel indienen. Deelname is mogelijk door kennis- en onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven (industrie en mkb), overheden en maatschappelijke organisaties.

Doelen en pijlers binnen de Fuel Cells and Hydrogen

FCH JU heeft in 2020 tot doel een portfolio van schone, efficiënte en betaalbare oplossingen te ontwikkelen. Deze oplossingen moeten het potentieel van waterstof als energiedrager en brandstofcellen als energie-omzetter volledig aantonen. Deze zijn onderdeel van een energiesysteem dat duurzame oplossingen en energievoorzieningen integreert met continue koolstofarme en transport gerelateerde technologieën. FCH probeert dit doel te bereiken door projecten te financieren die ook daadwerkelijk op grote schaal in de markt geïntroduceerd kunnen worden.

Vier pijlers staan centraal:

 • Transport  | Bijvoorbeeld voertuigen en tank-infrastructuur.
 • Energie | Bijvoorbeeld waterstof productie en distributie, energie voorraad en continue stroomopwekking, power-to-x.
 • Overkoepelende activiteiten | Bijvoorbeeld opbouw van lokale waardeketens, geïntegreerd gebruik van FCH technologie.
 • Cross-cutting | Bijvoorbeeld harmonisatie, training en veiligheid.

Scope & budget FCH JU 2020

De FCH JU call van 2020 heeft een indicatief budget van € 93 miljoen. De deadline voor het indienen van voorstellen is op 21 april 2020 gesloten.

Doelstellingen 2020:

 • Het verlagen van de productiekosten van brandstofcelsystemen voor gebruik in transporttoepassingen, en gelijktijdig de levensduur verlengen tot niveaus die kunnen concurreren met conventionele technologieën.
 • Het verhogen van de elektrische efficiëntie en de duurzaamheid van verschillende brandstofcellen (energieproducten). Dit is belangrijk om tot niveaus te komen die kunnen concurreren met conventionele technologieën, terwijl de kosten worden verlaagd.
 • Het verhogen van de energie-efficiëntie van de productie van waterstof (focus: waterelektrolyse en hernieuwbare bronnen), terwijl de operationele en kapitaalkosten worden verlaagd. Zo kan het gecombineerde systeem van waterstofproductie en de conversie met behulp van brandstofcelsystemen concurreren met alternatieven voor elektriciteitsproductie die al beschikbaar zijn op de markt.
 • De haalbaarheid van het gebruik van waterstof op grote schaal aantonen, ter ondersteuning van hernieuwbare energiebronnen in de energiesystemen inclusief het gebruik als competitieve energievoorraadbeheer voor elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen.
 • Het gebruik van de door de EU gedefinieerde ‘kritieke grondstoffen’ verminderen. Bijvoorbeeld door middel van platina- of platinavrije hulpbronnen en door het recyclen, verminderen en/of vermijden van zeldzame aardelementen.

Expertise & ruime ervaring

Het chemieteam binnen Hezelburcht lost de meest diverse vraagstukken van onze opdrachtgevers in de chemische sector op. Onze specialisten weten als geen ander voor welke uitdagingen de sector staat en hoe subsidie hier een rol in kan spelen. Door hun relevante academische achtergrond, kennis en ervaring weten ze projecten te vertalen naar een succesvolle subsidieaanvraag. Neem contact op voor een adviesgesprek via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com.

Contact

Meer informatie of een kennismaking? Neem contact op via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com. Of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: