EIC Accelerator

Voor wie?

Start-ups, spin-outs, mkb’ers en individuen in de EU

Voor wat?

Impactvolle innovaties en baanbrekende technologieën

Wanneer aanvragen

Nu open met cut-off datums op 13 maart 2024 en 3 oktober 2024

Advies over EIC Accelerator

De European Innovation Council (EIC) Accelerator is beschikbaar voor zeer innovatieve mkb’ers. Met de EIC Accelerator krijgt u ondersteuning bij het opschalen en naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst. Wetenschappelijke en technologische doorbraken, ook wel ‘deep tech’ genoemd, komen in aanmerking. Heeft u een baanbrekende technologie of innovatie ontwikkeld en bent u klaar om deze op te schalen en verder uit te rollen? Ontdek de mogelijkheden van de EIC Accelerator! De EIC Accelerator is opgesplitst in twee soorten oproepen: Open en Challenges. EIC Accelerator 2024 is nu open voor aanvragen!

EIC Accelerator Open

De EIC Accelerator ondersteunt de ontwikkeling van marktgerichte innovaties met de potentie om op te schalen middels blended finance, bestaande uit een combinatie tussen subsidie en vermogen. De Accelerator Open is niet gebonden aan thema’s, doelstellingen of expertises. Deze is dus open voor allerlei soorten innovatieprojecten. Er is in 2024 € 375 miljoen budget voor EIC Accelerator Open.

Impactvolle innovaties of baanbrekende technologieën (‘deep tech’) waarvoor veel financiering over een langere periode nodig is, hebben vaak een lange terugverdientijd. Vanwege de aard van dit soort innovaties en de lange terugverdientijd hebben dit soort projecten vaak moeite om financiering aan te trekken. Wellicht dat u hier zelf ooit tegen aan bent gelopen of deze problemen momenteel ervaart binnen uw project. De Accelerator biedt ondernemers daarom de volledige financiering om deze terugverdientijd te overbruggen en binnen een korte tijd op te kunnen schalen!

EIC Accelerator Challenges

De EIC Accelerator Challenges biedt ondersteuning aan bedrijven (met name start-ups and mkb’ers) bij het opschalen van impactvolle innovaties met een hoge marktpotentie. Ook kan de Accelerator ingezet worden om huidige markten radicaal om te gooien en nieuwe interessegebieden te bepalen. Er is in 2024 € 300 miljoen budget voor EIC Accelerator Challenges. Deze specifieke oproep is open voor grensverleggende innovaties die één van de volgende uitdagingen durft aan te gaan:

 • Human Centric Generative AI made in Europe (€ 50 miljoen budget)
 • Enabling virtual worlds and augmented interaction in high-impact applications to support the realisation of Industry 5.0 (€ 50 miljoen budget)
 • Enabling the smart edge and quantum technology components (€ 50 miljoen budget)
 • Food from precision fermentation and algae (€ 50 miljoen budget)
 • Monoclonal antibody-based therapeutics for new variants of emerging viruses (€ 50 miljoen budget)
 • Renewable energy sources and their whole value chain (€ 50 miljoen budget)

EIC Accelerator aanvragen in 2024

Het EIC Accelerator programma, zowel Open als Challenges, is open sinds 3 januari 2024. Het aanvraagproces begint met een korte aanvraag en zodra deze een ‘GO’ krijgt, heeft u twaalf maanden om uw volledige aanvraag in te dienen. Voldoet uw aanvraag dan wordt u daarna uitgenodigd om uw project te pitchen voor een EIC-jury tijdens een interview. Hiervoor zijn de cut-off datums en interviews als volgt:

 • Cut-off datum 13 maart 2024 (interviews: 10-14 juni 2024)
 • Cut-off datum 3 oktober 2024 (interviews: 13-17 januari 2025)

Wie kan een aanvraag indienen?

De EIC Accelerator is open voor aanvragen van start-ups, spin-outs, mkb’ers en individuen uit EU lidstaten of derde landen die een start-up/mkb-onderneming willen beginnen en ook de ambitie hebben om deze op te schalen. In bijzondere gevallen kunnen ook kleine mid-caps (met minder dan 500 medewerkers) een aanvraag indienen.

Bent u al in een vergevorderde fase met een innovatie die aansluit op de Open oproep of één van de Challenges? Dan is de Accelerator zeer interessant voor u. Let wel op, uw innovatie moet ten minste op een Technological Readiness Level (TRL) van 5 of 6 zitten. Dit betekent dat uw innovatie al getest en gedemonstreerd is in een lab of vergelijkbare omgeving.

Fast track: het ‘Fast Track’ traject biedt een gericht evaluatieproces voor bestaande Horizon Europe of Horizon 2020 projecten binnen de EIC Accelerator. U kunt hier in aanmerking voor komen als uw technologie ontwikkeld is binnen een project dat subsidie heeft ontvangen vanuit de EIC Pathfinder of Transition (inclusief nog onder de EIC pilot), ERC Proof of Concept, EIT or Eurostars-2.

Controleer of u in aanmerking komt:EIC Accelerator decision treeNeem contact op!

Aanvraagproces

Het aanvraagproces bestaat uit twee fasen:

Fase 1: een korte aanvraag kunt u op ieder moment indienen en worden door experts beoordeeld. Een korte aanvraag bevat:

 • Een formulier van 5 pagina’s waarin de innovatie, de potentiële markt en het team worden omschreven.
 • Een pitch deck van maximaal 10 dia’s.
 • Een video pitch van maximaal 3 minuten waarin het hoofdteam de aanvraag motiveert.

Fase 2: is uw korte aanvraag in fase 1 goedgekeurd? Dan wordt u uitgenodigd om een volledig voorstel in te dienen. Uw volledige voorstel moet dan vóór één van de twee cut-off data ingediend zijn (zie hieronder). Dit voorstel bestaat uit een bedrijfsplan en omvat gedetailleerde informatie omtrent de financiën en structuur van het bedrijf. Binnen 5-6 weken krijgt u te horen of u uitgenodigd bent voor een face-to-face interview met een EIC jurypanel. Dit interview vindt ongeveer 8-9 week na de deadline plaats. Ongeveer 2-3 weken na het interview ontvangt u de resultaten.

Herindieningen zijn beperkt

De EIC heeft enkele maatregelen genomen om de succeskans te vergroten en het aantal herindieningen te beperken:

Fase 1: Wordt uw korte aanvraag afgewezen? Dan mag u deze eenmalig opnieuw indienen mits er grote verbeteringen zijn doorgevoerd. Wordt uw aanvraag een tweede keer afgewezen, dan mag u de komende 12 maanden geen aanvraag meer indienen. Na deze cool-off periode mag u alleen nog een nieuwe of sterk verbeterde aanvraag indienen.

Fase 2:

 • Als uw volledige voorstel wordt afgewezen mag u deze opnieuw indienen voor één van de twee cut-off data. Wordt deze vervolgens een tweede keer afgewezen, dan mag u pas na een cool-off periode van 12 maanden een nieuw of aanzienlijk verbeterd voorstel indienen.
 • Wordt uw voorstel afgewezen na de face-to-face interviews, maar wel met een mogelijk startsein van de jury? Dan mag u uw voorstel verbeteren en opnieuw voorleggen tijdens een tweede face-to-face interview. Wordt deze vervolgens weer afgewezen, dan geldt ook voor u een cool-off periode van 12 maanden voordat u weer een nieuw of aanzienlijk verbeterd voorstel mag indienen voor fase 1.

Over de EIC programma’s

Innovatieve, high-rish/high gain ideeën met veel potentie krijgen financiële ondersteuning vanuit de EIC. Er zijn drie instrumenten beschikbaar voor ambitieuze innovators:

Uw aanvraag naar een hoger niveau tillen?

Ons team van specialisten bestaat uit consultants met technische achtergronden op MSc- en PhD-niveau. Het verstrekken van subsidieadvies over fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is een van onze kernkwaliteiten. Onze specialisten spreken uw taal en hun achtergronden passen bij uw onderzoeksveld. Zij helpen u om uw subsidieaanvraag naar een hoger niveau te tillen!

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom in contact met onze specialisten! Neem contact op voor een adviesgesprek via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com.

European Innovation Council (EIC)
Gerelateerde subsidie European Innovation Council (EIC)
De EIC is één van de grootste innovatieprogramma's van de EU die ondersteunt bij baanbrekende tech...Lees verder

Gerelateerd

Contact

Wilt u meer weten over deze subsidiekans? Neem contact met ons op via 088 495 20 00 of info@hezelburcht.com voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: