Bosch Beton

In 1968, achter een boerderij in Kootwijkerbroek, begonnen de eerste activiteiten van wat later een professionele onderneming zou worden. Gert van den Bosch begon, op ouderwetse manier, voor eigen gebruik vee-roosters te maken van beton. Al snel kreeg Van den Bosch steeds meer verzoeken van boeren uit de omgeving, met als gevolg dat Bosch Betonindustrie B.V. was ontstaan. Het bedrijf is organisch blijven groeien en richt zich nu op het maken van oplossingen voor de agrarische sector en grond-, weg- en waterbouw.

Nieuwe duurzame fabriek voor ambities Bosch Beton

Om de groei en ambities van Bosch Beton te kunnen waarborgen is er besloten om een nieuwbouw fabriek te realiseren. In het nabijgelegen Barneveld komt daarom een nieuwe, slimme en schone fabriek die volgens de BREEAM-NL certificering is ontworpen. Met het allerhoogste certificaat ‘Outstanding’ krijgt Bosch Beton aanzienlijk fiscaal voordeel. Dit krijgen organisaties, met het oog op de klimaatdoelstellingen, wanneer bedrijfspanden duurzaam en gezond opereren. De nieuw ontworpen fabriek van Bosch Beton valt daarmee volledig onder de MIA regeling.

BREEAM-NL gecombineerd met andere subsidieregelingen

Bij dit project is slim gebruik gemaakt van BREEAM-NL certificering in combinatie met andere subsidieregelingen. Voor bepaalde investeringen in energiebesparende technieken is slim gebruik gemaakt van extra voordeel via de EIA regeling. Verder gaat de fabriek zichzelf van energie voorzien middels ruim 16.000 zonnepanelen, waarbij SDE+ subsidie voor een extra interessante businesscase zorgt. Bosch Beton heeft bovendien de ambitie om in de toekomst on-site waterstof te produceren. Daarmee is de fabriek naast een productielocatie een soort energiecentrale.

Volledig elektrisch

In de oude fabriek van Bosch Beton wordt voor warmtebronnen en als brandstof voor heftrucks nog altijd gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. In de nieuwe fabriek zijn deze klimaatbelastende brandstoffen uitgesloten en is de enige krachtbron elektriciteit. Bij het ontwerpen van de fabriek is rekening gehouden om goederen via het spoor te vervoeren. Tot slot zal vrachtverkeer in de toekomst worden voorzien van waterstof dat geproduceerd is in de fabriek, om CO2-uitstoot buiten de fabriek verder te minimaliseren.

Slimme en Schone Demonstratiefabrieken

De provincie Gelderland stimuleert haar ondernemers om werk te maken van het moderniseren en toekomstbestendig maken van hun fabrieken. Ondernemers in de maakindustrie kunnen projectplannen indienen waarbij ze hun fabrieken slimmer en schoner inrichten. Bij de tenderregeling Slimme en Schone Demonstratiefabrieken krijgen ondernemers met de beste initiatieven een subsidie van € 200.000,- om hun plannen te realiseren. Daarbij is het belangrijk dat de initiatiefnemers hun nieuwste kennis en ervaring delen met andere mkb’ers in Gelderland.

Samenwerking met Hezelburcht

Met alle slimme maatregelen is de nieuwbouwfabriek van Bosch Beton een voorbeeldproject binnen de thema’s efficiëntie en duurzaamheid. In samenwerking met Hezelburcht is – naast het aanvragen van EIA, MIA en SDE+ – de regeling Slimme en Schone Demonstratiefabriek succesvol aangevraagd. Het project behoort tot de beste initiatieven en krijgt daarmee een mooie bijdrage vanuit de provincie Gelderland.

Meer informatie?

Neem contact met ons op!

?

Aanvullende informatie?

Of heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.