Voortgang waterstofbeleid in Nederland

Afgelopen week hebben ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) door middel van een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van waterstofbeleid in Nederland. In de brief aan de Tweede Kamer behandelen ze verschillende thema’s betreft ontwikkelingen rondom de opschaling van waterstof in onze samenleving. Zowel voor innovatie, als voor exploitatie. Een samenvatting van de brief:

Inhoud brief aan de Tweede Kamer

In de brief aan de Tweede Kamer worden de volgende thema’s besproken:

  • Instrumentarium hernieuwbare waterstof
  • De regulering van waterstof
  • De waterstofkwaliteit
  • De waterstofopslag
  • De regionale infrastructuur en initiatieven van waterstof

Het kabinet heeft zich de afgelopen tijd ingezet om wettelijke en fysieke randvoorwaardes te ontwikkelen waarbij opschaling van hernieuwbare waterstof wordt gerealiseerd. Deze ondersteuning kunt u verwachten bij productie, import of gebruik van hernieuwbare waterstof.

Tweede tender OWE

Door grote successen van Subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE) heeft het kabinet nieuwe voorbereidingen op de planning staan om de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof te stimuleren. In de afgelopen maanden is er aan € 245 miljoen OWE subsidie verleend, verdeeld over zeven aanvragers. Dit bedrag is goed voor een totaal van 101 megawatt capaciteit in 2028. In de eerste tender is er maar liefst voor € 600 miljoen aan subsidie aangevraagd, wat dus ruim te veel is. Dankzij dit grote succes worden er voorbereidingen uitgevoerd voor een tweede ronde OWE met een totaal budget van bijna € 1 miljard. Deze ronde kunt u vermoedelijk na de zomer verwachten.

In de aankomende periode zal het kabinet zich bezig houden met de laatste onderdelen van het instrumentarium. Hierbij gaat het volgende kabinet zich bezighouden met deze laatste onderdelen:

  • Een derde OWE ronde in het voorjaar van 2025
  • Een gezamenlijke tender met Duitsland voor H2-Global van in totaal € 300 miljoen wat goedgekeurd moet worden door de Europese Commissie
  • Het voorbereiden van de internetconsultatie van de voorstellen van eerder aangekondigde vraagsubsidies en de jaarverplichting Renewable Fuels Of Non-Biological Origin (RFNBO’s)

Belangrijke thema’s in waterstofmarkt

Naast de bovengenoemde punten benadrukt het kabinet ook belangrijke ontwikkelingen van de voortgang waterstofbeleid in Nederland. Zo ziet het kabinet grote kansen voor het inzetten van koolstofarme waterstof binnen de overgangsfase naar een volgroeide hernieuwbare waterstofmarkt. Ook zien ze grote mogelijkheden om dit in te zetten als een kosteneffectieve methode om CO² uitstoten te reduceren. Met subsidieregelingen als SDE++ kunt u hier nu al ondersteuning voor krijgen. Ook werkt Nederland al samen met andere landen om voldoende aanbod aan koolstofarme waterstof te ontwikkelen en behouden.

Investeren in hernieuwbare waterstof

Investeren in het ontwikkelen van hernieuwbare waterstof ter reductie van CO² wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Bent u betrokken bij ontwikkelingen van waterstof innovaties of producties en bent u benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een subsidieregeling? Neem contact op en één van onze specialisten geeft u graag meer informatie hierover. U kunt vrijblijvend contact opnemen via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

Neem contact op

Contact

Wilt u in contact komen met één van onze specialisten? Laat uw gegevens achter:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00