Meer informatie bekend over de nieuwe Opschalingsregeling Waterstofproductie via Elektrolyse (OWE)

16 juni 2023 heeft er een consultatie plaatsgevonden over de nieuwe Opschalingsregeling Waterstofproductie via Elektrolyse (OWE). Met de subsidie wordt de bouw van waterstoffabrieken (elektrolysers) in Nederland gestimuleerd met als doel om in 2030 een elektrolysecapaciteit van 4 gigawatt te realiseren. Naar verwachting zijn de eerste Opschalingsregeling Waterstofproductie via Elektrolyse openstellingen in september/ oktober, met een subsidieplafond van € 245,6 miljoen.

Welke projecten komen in aanmerking voor subsidie?

Projecten met een capaciteit van minder dan 50 megawatt én al milieu-, omgevings- en watervergunningen hebben komen voornamelijk in aanmerking subsidie. Heeft u dit niet? Dan bieden latere tenders nog eventuele mogelijkheden voor uw projecten.

Hoe werkt de OWE?

De werking van de regeling is vergelijkbaar met de SDE++. De OWE vergoedt het verschil tussen de productieprijs ten opzichte van een vastgesteld correctiebedrag in de vorm van een exploitatiebedrag. Uw subsidiebedrag wordt vastgesteld door middel van een GHG emissie berekening over de gehele elektrolyser. Alleen de gegenereerde elektriciteit die voldoet aan een nul-emissie mag worden meegeteld in deze berekening met hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Voor andere uren wordt een vaste GHG intensiteit aangehouden van 359.6 g CO2eq/kWh.

Opschalingsregeling Waterstofproductie via Elektrolyse aanvragen

De OWE dekt de onrendabele kosten van uw project en werkt aanvullend op bestaande subsidies. De looptijd van de exploitatiesubsidie ligt tussen de 7 en 15 jaar. Uw realisatietermijn ligt op 4 jaar.

Let op: tijdens de exploitatiefase komt de geproduceerde waterstof niet in aanmerking voor hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s). Na afloop van de subsidieperiode is dit wel toegestaan.

Optimale subsidieondersteuning met Hezelburcht

Heeft u vragen over de Opschalingsregeling Waterstofproductie via Elektrolyse? Of kunt u hulp gebruiken bij het opstellen van uw aanvraag? Onze specialisten bieden u graag optimale subsidieondersteuning! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00