MIT voor innovatief mkb groeit uit zijn jasje

Populaire subsidieregeling voor innovatieve mkb-ondernemers

Afgelopen jaar was het MIT instrument voor innovatie door mkb populairder dan ooit. De aanvragen stroomden binnen. In de zomerronde van RVO kwamen er bij het landelijk loket maar liefst 158 R&D-projectaanvragen binnen, die in totaal om € 25,1 miljoen subsidie vroegen. Dit terwijl er slechts een budget van € 7,6 miljoen beschikbaar was. In de regio’s zagen we soortgelijke taferelen. Ook in het voorjaar, tijdens de subsidieronde voor haalbaarheidsprojecten, was het beeld hetzelfde. Er was vanuit ondernemers veel animo voor het subsidie-instrument, veel meer dan er aan funding te vergeven was.

Veel goede projecten sneuvelen, ondanks alle effort

Het grote enthousiasme voor de regeling is een mooie ontwikkeling. Het is echter ontzettend zonde dat het budget zo sterk overvraagd wordt. In de MIT zomerronde is er daardoor een hoop kind met het badwater weggegooid. Veel goede projecten zijn gesneuveld. Niet alleen het grote animo, maar ook de verruiming van de subsidie per project van € 200.000,- naar € 350.000,- heeft geleid tot meer subsidieafwijzingen. Hiermee is veel effort van innovatieve ondernemers onbeloond gebleven. Zij staken immers tijd en geld in het opstellen van een gedegen aanvraag. Concurrentie is natuurlijk goed, míts er op kwaliteit wordt beoordeeld. Daarnaast is uit de resultaten van de MIT zomerronde gebleken dat de beoordeling van aanvragen een nieuwe twist heeft gekregen. Zo is de aansluiting van een project op de technische en maatschappelijke ambities van de topsectoren iets wat steeds sterker meeweegt in de beoordeling. Voor Nederland is dat een trendbreuk: bijna alle innovatiestimulering kijkt alleen naar de mate van technische innovatie.

MIT 2017 | Halvering budget voor haalbaarheidsprojecten

Dit jaar halveert MIT de subsidie voor haalbaarheidsprojecten tot maximaal € 25.000,- zodat meer projecten gesteund kunnen worden. Wij denken dat dit een goede ontwikkeling is. Zeker voor kleinere bedrijven was het benodigde projectbudget om de maximale subsidie te genieten, een bedrag van € 125.000,-, erg hoog. Bedrijven moeten namelijk 60% van de kosten van het project uit eigen zak betalen. De halvering van de subsidie gaat overigens niet gepaard met een verlichting van de aanvraagprocedure.

We houden u op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de MIT! Houd u onze MIT pagina in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Wij zullen u informeren zodra er meer details bekend zijn.

Overleg met een expert
Of bel direct naar: 088 495 20 00

MIT subsidie
Gerelateerde subsidie MIT subsidie
De MIT ondersteunt mkb'ers bij het opzetten van innovatieve projecten. Van kennisverwerving, extern ...Lees verder

contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Laat uw gegevens achter of bel direct naar: 088 495 20 00

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00