Derde ronde Nationaal Groeifonds naar verwachting begin 2023 van start

De voorbereidingen van de derde ronde van het Nationaal Groeifonds zijn gestart. Dit betekent dat departementen waarschijnlijk begin 2023 weer opnieuw voorstellen in kunnen dienen voor grootschalige investeringsprojecten. En meer goed nieuws: mogelijk kunnen ook andere organisaties rechtstreeks een voorstel indienen voor deze derde ronde via een subsidieregeling. Meer hierover leest u hier:

Een nieuw wetsvoorstel

Eind maart 2022 stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel van minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en minister Kaag (Financiën) dat ook andere organisaties, naast de departementen, rechtstreeks een voorstel in kunnen dienen. Bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en andere partijen kunnen dan via een subsidieregeling hun voorstellen indienen. Deze subsidie zal naar verwachting door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden uitgevoerd. Momenteel is het nog afwachten of de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt.

Wat is het Nationaal Groeifonds ook alweer?

Het kabinet heeft tussen 2021 en 2025 ruim € 20 miljard uitgetrokken voor grootschalige investeringsprojecten die een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan de structurele en duurzame economische groei van Nederland. De projectvoorstellen hebben een minimum subsidieomvang van € 30 miljoen. Er zijn twee terreinen bepaald waar de meeste kansen voor groei aanwezig zijn:

  • Kennisontwikkeling
  • Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Tot begin 2022 was er ook een derde terrein: Infrastructuur. Deze is met de totstandkoming van het nieuwe coalitieakkoord uit het Nationaal Groeifonds gehaald.

Ter inspiratie voor uw eigen voorstel kunt u hier meer lezen over welke projecten in de eerste ronde geld toegekend hebben gekregen.

Meer informatie over het Nationaal Groeifonds

Het duurt nog even totdat voorstellen voor de derde ronde ingediend kunnen worden. Daarnaast is het ook afwachten wat het besluit is van de Eerste Kamer wat betreft het wetsvoorstel. Desondanks is het verstandig om nu alvast de mogelijkheden van het Nationaal Groeifonds in kaart te brengen. Hezelburcht heeft al ervaring opgedaan met het Nationaal Groeifonds: twee projecten waar Hezelburcht aan heeft meegewerkt zijn ingediend in de tweede ronde. Benieuwd hoe wij ook u en uw project kunnen ondersteunen? Plan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze specialisten!

Neem contact met ons op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Nationaal Groeifonds
Gerelateerde subsidie Nationaal Groeifonds
Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet € 20 miljard in projecten die moeten zorgen vo...Lees verder

contact

Heeft u vragen over het Nationaal Groeifonds en de mogelijkheden? Onze specialisten staan u graag te woord:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00