De SDE++ wordt naar verwachting in 2022 en 2023 gewijzigd

De Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) biedt financieringsmogelijkheden voor allerlei duurzaamheidsambities: van projecten gericht op hernieuwbare energie tot CO2-reducerende technieken. Een waardevolle regeling met jammer genoeg ook een nadeel blijkt nu: minder kosteneffectieve –maar veelbelovende– technieken (zoals geothermie en groene waterstof) die pas op lange termijn hun vruchten afwerpen worden weggedrukt door zeer kosteneffectieve technieken (als hernieuwbare elektriciteit).

Het balans tussen de technieken kan beter, vindt het kabinet. Daarom dat de SDE++ in 2022 en 2023 veranderingen zal ondergaan wat nieuwe mogelijkheden biedt voor projecten gericht op minder kosteneffectieve technieken.

Spar met een specialist

Wijzigingen in SDE++ 2022 en 2023

De SDE++ wordt in twee stappen aangepast:

Stap 1: SDE++ in 2022

Bij de openstelling van 2022 wordt het plafond voor CO2-afvang en -opslag (CCS) verhoogd en wordt er extra budget vrijgemaakt. Al eerder werd bekendgemaakt dat het kabinet het budget van de SDE++ 2022 met ruim € 3 miljard verhoogd (naar circa € 8 miljard!). Daarnaast wordt ernaar gestreefd de regeling eerder te openen (uiterlijk juli 2022) en langer open te stellen (tot eind september 2022).

Stap 2: SDE++ in 2023

Een aantal technieken komen onvoldoende aan bod binnen de SDE++ door hun lagere kosteneffectiviteit en hogere subsidie-intensiteit. Om deze technieken een kans te geven wordt er voorgesteld om vanaf 2023 ‘hekjes’ te plaatsen zodat technieken die (op korte termijn) minder kosteneffectief zijn eerder aan bod komen. Wat is een ‘hekje’ vraagt u? Met een hekje wordt een andere afbakening (per sector, domein of techniek) bedoeld waarvoor een minimaal budget wordt gereserveerd. In het geval van het huidige voorstel wordt er gekeken naar domeinspecifieke hekjes (categorieën van technieken):

  • Elektriciteit (productie van hernieuwbare elektriciteit)
  • Lagetemperatuurwarmte
  • Hogetemperatuurwarmte
  • CO2-afvang, -opslag of -gebruik (CCS/CCU)
  • Moleculen (onder andere groen gas, geavanceerde hernieuwbare brandstoffen en waterstofproductie).

Met een dergelijke verandering blijven de goede elementen van de SDE++ behouden (doelmatigheid, stabiliteit en investeringszekerheid) en hoeven technieken minder met elkaar de concurreren als het gaat om kosteneffectiviteit.

Tot slot

Het is nog niet bekend hoe deze verandering voor 2023 exact vorm gaat krijgen. Hoe deze er ook uit komt te zien, het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de verschillende technieken voldoende aan bod komen. Deze wijziging helpt bij het vinden van een nieuw balans tussen kosteneffectiviteit en de ondersteuning van de energietransitie binnen de verschillende domeinen; voortuitgang is ten slotte binnen alle domeinen noodzakelijk willen we de Nederlandse klimaatdoelen behalen.

Advies nodig?

Vraagt u zich af wat deze mogelijke veranderingen betekenen voor uw project of aanvraag? Onze duurzaamheidsspecialisten leggen het graag uit. Neem contact met ons op voor meer informatie over de SDE++.

Plan een vrijblijvende kennismaking in
Of bel direct naar: 088 495 20 00

SDE++ subsidie
Gerelateerde subsidie SDE++ subsidie
Gaat u hernieuwbare energie produceren of CO2-reducerende technieken toepassen? Maak dan gebruik van...Lees verder

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen!

Spar met een specialist over de SDE++!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00