De R&I Days in een notendop

Van 22 tot en met 24 september vond de jaarlijkse editie van de European Research and Innovation (R&I) Days plaats, ditmaal volledig online. Het evenement is in 2019 in het leven geroepen om samen met beleidsmakers, onderzoekers, ondernemers en het publiek vorm te geven aan de toekomst van onderzoek en innovatie in Europa. Vanwege het aflopen van het huidige programma – Horizon 2020 – voerde het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon Europe de boventoon tijdens het evenement. Trainee consultant Jennifa Dorleijn heeft de hoogtepunten kort samengevat.

Het evenement bracht meer dan 35.000 participanten samen uit 188 verschillende landen verdeeld over 146 sessies: u begrijpt het wel, te veel om samen te vatten. De input gegeven door de verschillende stakeholders tijdens de R&I Days wordt meegenomen bij het definitief maken van de strategie binnen het nieuwe Horizon Europe. Zoals benoemd was er speciale aandacht voor Horizon Europe, specialist Petra Dijkman berichtte eerder al over de voorgestelde vernieuwingen in het onderzoeksprogramma. Een aantal van deze vernieuwingen kwamen ter discussie terug tijdens de R&I Days:

EU missies

De Europese Commissie heeft als doel meer impact te creëren door middel van missies en burgerparticipatie. Hiervoor zijn vijf missiedomeinen vastgesteld en experts benoemd die de opdracht hebben gekregen om burgers te betrekken bij het prioriteren, definiëren en vormgeven van de missies binnen Horizon Europe. Tijdens de R&I Days zijn de vijf missiedomeinen als volgt voorgesteld:

Steun vanuit EIC: Pathfinder en Accelerator zijn pilot-af

Met ingang van Horizon Europe zullen de EIC Pathfinder en Accelerator pilots worden omgezet naar reguliere instrumenten die elkaar aanvullen in het overbruggen van idee tot marktklare innovaties. Daarbovenop is de EIC Fund in het leven geroepen om het financieringstekort in de startup-fase op te vullen. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie direct investeert in bedrijven door middel van aandelen. Naast het ondersteunen van baanbrekende innovaties door het aanbieden van subsidies en blended finance, wil de EIC zogenaamde Seals of Excellence uitreiken aan bedrijven. Dit kwaliteitskeurmerk is bedoeld voor bedrijven die met hun innovatieve ideeën in aanmerking komen voor subsidiering, maar niet vanuit Horizon gefinancierd kunnen worden door een budgetoverschrijding.

Versimpeling binnen het Multiannual Financial Framework

Met meer dan € 100 miljard aan Europese financiering, blijft Horizon Europe een van de boegbeelden van de meerjarige begroting van de EU genaamd Multiannual Financial Framework (MFF). Voortbouwend op de ervaringen van Horizon 2020 voor continuïteit, wordt er gewerkt aan een versimpeling binnen het MFF door middel van drie stappen:

  • Bouwen op minder en versimpelde financiële regelgevingen. De Europese Commissie is voorstander van meer lump sum subsidies en tweetraps aanvragen.
  • Bereiken van betere samenhang tussen verschillende subsidieprogramma’s door middel van een enkelvoudige template voor alle programma’s.
  • Harmoniseren van bestaande modellen zoals het Model Grant Agreement.

De afronding van het MFF wordt eind oktober verwacht.

Meer informatie

Heeft u vragen over Horizon Europe naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op! Onze specialisten staan u graag te woord. Heeft u geen vragen, maar wilt u wel op de hoogte blijven van mogelijke veranderingen of bekendmakingen binnen het programma? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Horizon Europe
Gerelateerde subsidie Horizon Europe
Horizon Europe is hét Europese subsidieprogramma voor baanbrekend onderzoek, technologische ontwikk...Lees verder

contact

Meer weten over Horizon Europe? Of graag in contact komen met een van onze specialisten om te sparren over uw project? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00