Dit jaar nog maximaal fiscaal voordeel voor energie-investeringen en technieken

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Leidend voor de EIA regeling zijn de investeringen die vermeld staan op de Energielijst 2018 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Belastingvoordeel EIA neemt procentueel af in 2019

Investeren in energiezuinige technologie wordt in 2019 helaas iets minder aantrekkelijk voor bedrijven. Dit heeft twee oorzaken:

  • Enerzijds gaat het hoge Vpb-tarief terug van 25,0% naar 24,3%.
  • Daarnaast daalt het aftrekpercentage van de EIA in 2019 van 54,5% naar 45,0%.

Een laag Vpb-tarief zorgt ervoor dat meer vermogen beschikbaar komt om te investeren. Dit is goed nieuws voor ondernemers met een winstoogmerk. Het voordeel per energie-investering neemt echter af vanaf 1 januari 2019. Het is dan ook slim om dit jaar nog te investeren!

EIA regeling zeer populair onder ondernemers

Ondernemers kiezen steeds vaker voor duurzame, efficiënte en energiezuinige technieken. In de periode van 2012 tot 2017 heeft de EIA geleid tot een jaarlijkse energiebesparing van maar liefst 12 tot 17 PetaJoule. Genoeg om circa 450.000 nieuwbouwwoningen van energie te voorzien.

Hoeveel belastingvoordeel een ondernemer vanaf 2019 gaat mislopen door de verlaging van het aftrekpercentage is aanzienlijk. Maar hoeveel is dat nu concreet? Tijd voor een voorbeeld:

Een ondernemer investeert in een warmtepomp van 150 KW verwarmingsvermogen. Volgens de energielijst komt daarmee € 150.000,- in aanmerking voor EIA. In 2018 is het belastingvoordeel van deze investering € 20.000,-. In 2019 is dat voordeel nog maar: € 16.500,-. Dit betekent een afname van maar liefst 17,5%.

Schakel onze expertise in voor optimaal voordeel

Ons advies is om dit jaar nog te investeren! U maakt dan immers gebruik van het hogere EIA voordeel. Hoe gaat dit in zijn werking? Indien u vóór 31 december opdracht geeft voor de gewenste energie-investering, dan meldt Hezelburcht uw investering binnen drie maanden bij RVO. Investeringen die in aanmerking komen voor EIA zijn onder andere:

  • Isolatiemaatregelen;
  • Warmtepompinstallaties;
  • Energieopslag technieken;
  • Energielabelverbeteringen van utiliteitsbouw;
  • Warmteterugwinning uit ventilatielucht (WTW);

Wilt u meer weten over de Energie- en Milieu-Investeringsaftrek voor uw bedrijf? Laat u dan adviseren door een van onze duurzaamheidsconsultants! Laat onderstaand een bericht achter via de button of bel ons op 088 495 20 00 voor aanvullende informatie of een vrijblijvende kennismaking!

Neem contact op!

Contact

Laat u vrijblijvend adviseren door een van onze duurzaamheidsconsultants!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00