TSE Industrie Onderzoek & Ontwikkeling (O&O)

Voor wie?

Duurzame ondernemers

Voor wat?

De ontwikkeling van duurzame producten en diensten voor de industrie

Ontwikkelingsfase (TRL)

4 – 6

Wanneer aanvragen?

Aanvragen tot en met 31 maart 2025

Advies over deze subsidie

Doet u onderzoek naar de mogelijkheden voor goedkopere, klimaatneutrale en/of circulaire producten en diensten? En doet u of heeft u de ambitie om dit samen te doen met andere bedrijven of onderzoekers? TSE Industrie Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) is op zoek naar projecten die verder gaan dan de huidige stand van internationaal onderzoek of techniek. Daarnaast betekent uw innovatie veel de industriële sector in Nederland. Geen gemakkelijke opgave, wel mogelijk een mooie subsidie waard. De subsidie is op dit moment gesloten voor aanvragen.

De thema’s van TSE Industrie O&O

TSE Industrie O&O is open voor projecten die zich richten op (industrieel) onderzoek en experimentele ontwikkeling. U innovatie moet helpen bij:

 • de sluiting van industriële ketens​;
 • een slim proces van industriële clusters en bedrijven. Uw ontwerp richt zich op een CO2-vrij industrieel warmtesysteem​ en klimaatneutraal energie- en warmtesysteem;
 • een compleet klimaatneutraal productieproces in 2050.

Budget en subsidie

Er is een budget van € 1,9 miljoen beschikbaar. De maximale subsidie per project kan oplopen tot wel € 500.000,-.

Welke projecten komen in aanmerking voor TSE Industrie O&O?

Alleen een samenwerkingsverband (met minimaal 1 onderneming) mag een aanvraag doen. Daarnaast is de looptijd van het project maximaal 4 jaar. Projecten worden na de sluitingsdatum gerangschikt. Uiteindelijke krijgen alleen de hoogst scorende projecten subsidie. Uw project scoort hoger als:

 • het project meer bijdraagt aan de doelstellingen van de TSE Industrie O&O;
 • de slaagkans van de innovatie in de Nederlandse markt en maatschappij groter is;
 • het project vernieuwender is dan de internationale stand van onderzoek of techniek;
 • als het project de Nederlandse kennispositie versterkt;
 • de kwaliteit van het project beter is (het resultaat van de aanpak en methodiek, de omgang met risico’s, de uitvoerbaarheid, de deelnemende partijen en de mate waarin de beschikbare middelen effectiever en efficiënter worden ingezet).

Wanneer komt uw project niet in aanmerking

Er zijn enkele type projecten die niet onder de TSE Industrie vallen, maar mogelijk wel onder een andere interessante subsidieregeling:

 • Grootschalige innovatieprojecten: vraag hiervoor de MOOI-regeling
 • Pilot- en demonstratieprojecten: de DEI+ past in dit geval beter bij uw project.
 • Projecten die zich richten op de verlaging van het basisbedrag van een SDE+ categorie: deze vallen onder de regeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+).
 • Fundamenteel onderzoek: ontvang financiering vanuit bijvoorbeeld NWO/NWA en PPS-toeslag.

Sluit uw project dus niet goed aan bij de TSE Industrie O&O? Onze specialisten onderzoeken graag welke subsidieregelingen wil geschikt zijn.

Optimale subsidieondersteuning

Alleen de hoogst scorende projecten krijgen subsidie. Niet alleen de kwaliteit van uw project is doorslaggevend, maar ook de kwaliteit van uw aanvraag. Schakel daarom de specialisten van Hezelburcht in. Wij verzorgen de volledige subsidieaanvraag om uw slaagkans te vergroten.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening en de subsidiemogelijkheden vanuit TSE Industrie? We maken graag kennis met u! Neem contact op voor een kennismaking via info@hezelburcht.com of bel naar 088 495 20 00.

contact

Wilt u graag een kennismaking inplannen? Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact op via info@hezelburcht.com, bel direct naar 088 495 20 00 of laat uw gegevens achter via onderstaand formulier: