Important Projects of Common European Interest (IPCEI)

Voor wie?

Nederlandse bedrijven

Voor wat?

Voor belangrijke Europese doelen

Budget IPCEI

€ 1.947,5 miljoen gereserveerd voor Nederland

Advies over deze subsidie

De ‘Important Projects of Common European Interest (IPCEI)’, zijn strategische Europese projectinitiatieven gericht op grootschalige Europese doelstellingen en uitdagingen. Een IPCEI brengt nationale projecten samen tot één groot Europees project dat veel impact maakt en het concurrentievermogen van de EU in z’n geheel versterkt. Zodra de Europese Commissie alle projecten binnen de IPCEI goedkeurt, dan kunnen deze projecten meer steun ontvangen dan dat er mogelijk is binnen de normale staatssteunregels. Een project kan tot 100% van de onrendabele top (de funding gap) laten financieren, dat is een stuk meer dan bijvoorbeeld bij de normale subsidieprogramma’s. Dit maakt een IPCEI zeer interessant voor grootschalige impactvolle innovatieprojecten. Er zijn IPCEI’s gelanceerd voor thema’s zoals waterstof, batterijen, digitalisering, health en cloud infrastructuur.

Verschillende IPCEI interessepeilingen

Binnen IPCEI wordt de focus gelegd op verschillende doelstellingen. De Nederlandse overheid heeft verschillende interessepeilingen uitgewerkt om te achterhalen in welke projectinitiatieven Nederlandse bedrijven geïnteresseerd zijn. De interessepeilingen die momenteel zijn geformuleerd zijn:

 • IPCEI Waterstof
 • IPCEI Batterijcellen
 • IPCEI Micro electronics
 • IPCEI Cloud infrastructuur en services
 • IPCEI Health
 • IPCEI Health wave 2

Interessepeiling 1: IPCEI Waterstof

Deze interessepeiling is gefocust op het opwekken, gebruiken, opslaan en transporteren van klimaat neutrale waterstof. Daarnaast gaat het hier ook om de productie van elektrolysers.

Interessepeiling 2: IPCEI Batterijcellen

In dit projectinitiatief draait het om batterijtechnologieën. De productie hiervan, recycling hiervan en onderzoek naar batterijcellen en modules.

Interessepeiling 3: IPCEI Micro electronics

De derde interessepeiling gaat om de halfgeleiderindustrie op gebied van equipment, fabricage, assemblage en het design hiervan.

Interessepeiling 4: IPCEI Cloud infrastructuur en services

In de vierde interessepeiling focussen ze zich op cloud-infrastructuur, clouddiensten of software.

Interessepeiling 5: IPCEI Health

Deze interessepeiling draait om het moderniseren en verduurzamen van productietechnologieën en productieprocessen voor geneesmiddelen. Ook gaat het hier om antimicrobiële resistentie of cel- en gentherapie.

Interessepeiling 6: IPCEI Health wave 2

Binnen dit projectinitiatief draait het om ondernemers die willen investeren in duurzame ontwerpen en fabricages van medisch apparatuur.

Hier komt mogelijk een zevende interessepeiling bij, IPCEI Carbon Capture en Storage (CCS). Verschillende ondernemingen zijn bijeen gekomen om het belang van deze zevende interessepeiling te benadrukken. Dit projectinitiatief richt zich op de infrastructuur voor het afvangen, verwijderen, gebruiken, transporteren en opslaan van CO2.

IPCEI Budgetten

Momenteel neemt Nederland deel aan verschillende IPCEI projectinitiatieven. In totaal is er voor Nederland € 1.947,5 miljoen euro gereserveerd. De budgetten zijn als volgt verdeeld:

 • IPCEI Micro Electronics: € 218,5 miljoen
 • IPCEI Cloud Infrastructuur en diensten: € 66,5 miljoen
 • IPCEI Health Wave 1: € 44 miljoen
 • IPCEI Waterstof: wave 1 € 35 miljoen, wave 2 € 783,5 miljoen, wave 3 € 600 miljoen en wave 4 naar verwachting € 200 miljoen

Voorwaarden voor projectinitiatieven

De nationale projectvoorstellen die kunnen deelnemen aan het Europese IPCEI project worden door Nederland geselecteerd. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal criteria en voorwaarden. Deze zijn afgeleid van het IPCEI steunkader. Onderdelen waar de projectvoorstellen op worden getoetst zijn:

 • Volledigheidstoets
 • Toegangspoortcriteria
 • Nationale ranking

Geïnteresseerd in IPCEI projectinitiatieven?

Vanuit de IPCEI projectinitiatieven wordt er steun verleend in verschillende sectoren van verduurzaming, digitalisering en het verlagen van de productie-afhankelijkheid van andere continenten. Bent u geïnteresseerd in één van deze projectinitiatieven of wilt u ontdekken voor welke mogelijkheden u in aanmerking komt? Onze specialisten hebben veel kennis en ervaring op het gebied van subsidies en helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

Contact

Wilt u met één van onze specialisten sparren over uw subsidiemogelijkheden? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00