VGE & A Banana Foundation

VGE is gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame desinfectieoplossingen op basis van UV-C. De onderneming uit Schijndel richt zich op het desinfecteren van water. Want water moet vrij zijn van bacteriën, schimmels en virussen. Schoon water is tenslotte van levensbelang! En A Banana Foundation is een organisatie die zich sterk maakt voor een duurzamere bananenteelt. Want de sector is hard toe aan nieuwe oplossingen om schimmels en infecties tegen te gaan, alternatieve bestrijdingsmiddelen in te zetten en bijvoorbeeld water te desinfecteren. VGE en A Banana Foundation slaan de handen ineen om een agressieve schimmelsoort, de ‘TR-4 – Panama disease’, welke zich verspreidt via rivierwater, tegen te gaan.

Rivierwater als irrigatiewater moet gedesinfecteerd worden

Binnen de agricultuur ontstaan bij de teelt van gewassen problemen door schimmels en infecties vanuit irrigatiewater. Binnen de wereldwijde bananenteelt is er bijvoorbeeld een agressieve schimmel in opkomst (TR-4 – Panama disease), en deze schimmel verspreidt zich snel via rivierwater. En rivierwater is een primaire bron voor irrigatiewater.

Bananenplantage

Het samenwerkingsproject van VGE en A Banana Foundation in de Filipijnen

Het schimmelprobleem in irrigatiewater was aanleiding voor VGE om een desinfectiesysteem te ontwikkelen voor de agricultuur. Dit systeem kan oplossing bieden tegen onder andere de hardnekkige schimmel Panama disease. Momenteel wordt het systeem in samenwerking met A Banana Foundation getest op de pilotplantage van A Banana Foundation in de Filipijnen, samen met nog een aantal andere innovatieve ontwikkelingen. Wageningen University & Research monitort het onderzoek en valideert en publiceert de resultaten in 2024.

Desinfectie oplossing VGEBV

Subsidies stimuleren innovatie en impact

Hezelburcht ondersteunt VGE en A Banana Foundation bij het verkrijgen van diverse subsidieregelingen om de uiteenlopende innovaties te ondersteunen en de internationale ambities waar te maken. Voor de uitvoering van het pilotproject, de productontwikkeling en het wetenschappelijk onderzoek heeft Hezelburcht succesvol subsidies aangevraagd. Waaronder Partners voor Water voor het pilotproject in de Filipijnen – veldtest prototype en wetenschappelijk onderzoek, WBSO voor de ontwikkeling van het desinfectiesysteem en Compliance ondersteuning voor het bewaken van de projectadministratie. We zijn trots op de samenwerking!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00