Technische Universiteit Eindhoven: LS-NeoCarE

Large-Scale Neo-Cartilage Engineering: LS-NeoCarE

Artrose is een gewrichtsaandoening waaraan ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland lijden. Door de vergrijzing van de samenleving zal het aantal patiënten de komende decennia naar verwachting alleen maar toenemen. De impact van artrose op de kwaliteit van leven van de patiënten is enorm. Velen lijden aan chronische pijn en beperkte mobiliteit, dusdanig dat het hen aanzienlijk beperkt in het dagelijkse leven en hun (vroegere) werk. De huidige behandelingsmethodes zijn alleen gericht op het beheersen van de pijnsymptomen, maar niet op het stoppen van de progressie van de ziekte of het omkeren ervan. Het NWA-ORC project LS-NeoCarE heeft als doel de weg te openen naar de eerste regeneratieve kraakbeenimplantaten, die het beschadigde gewricht permanent kunnen vervangen.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, zal het consortium diverse technologieën, zoals bioprinting en van menselijke stamcellen afgeleide organoïden, combineren en verder ontwikkelen. Dit zal hen in staat stellen neokraakbeen op grote schaal te ontwikkelen, dat geschikt is voor gewrichtsvervanging bij gevorderde artrose. Als dit lukt, is dit de eerste stap om patiënten de mogelijkheid te geven terug te keren naar een pijnvrij en mobiel leven zonder angst voor een voortdurende achteruitgang van hun gezondheid en levenskwaliteit.

Een consortium van academici, universiteiten, publieke en private partners

LS-NeoCarE volgt een multidisciplinaire aanpak om nieuwe en innovatieve technologieën te ontwikkelen die zullen leiden tot vooruitgang in de regeneratieve geneeskunde en tot het creëren van daarmee samenhangende industriële mogelijkheden. Om alle doelstellingen te verwezenlijken en de gewenste impact te maken, brengt LS-NeoCarE verschillende organisaties samen, waaronder universiteiten, academische ziekenhuizen, private partijen, stichtingen, patiëntenorganisaties en hogescholen, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: een nieuw begin voor de behandeling van artrose.

De Nederlandse Onderzoeksagenda: Onderzoek langs Routes door Consortia (NWA-ORC)

Het LS-NeoCarE consortium, onder leiding van prof. Keita Ito van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft de zeer competitieve NWA-ORC subsidie toegekend gekregen. De NWA-ORC stimuleert onderzoek en innovatie om maatschappelijke en wetenschappelijke impact te bereiken. Deze onderzoeksvoorstellen moeten betrekking hebben op ten minste één van de NWA-routes. De consortia zijn interdisciplinair van aard en moeten de hele kennisketen bestrijken.

Hezelburcht heeft zowel de voorindiening als het volledige voorstel voor de LS-NeoCarE NWA-ORC subsidieaanvraag geschreven in samenwerking met Prof. Keita Ito en de consortiumpartners. We zijn trots op onze samenwerking met de projectpartners en zullen de komende jaren ook nog ondersteuning bieden bij het projectmanagement. We wensen het hele consortium succes met de voortzetting van het project!

Het aanvraagproces voor deze subsidie werd nog langer en ingewikkelder gemaakt door de Corona-pandemie. Gelukkig hebben we doorgezet en hebben we samen met het betrokken Hezelburcht team een geweldige aanvraag neergezet.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00