Impact: onmisbaar in een succesvolle subsidieaanvraag

In een subsidieaanvraag wordt naast het opschrijven van de wetenschappelijke excellentie of de technologische innovatie gevraagd om de impact van het project te beschrijven. Waarom start je dit project? Wat wil je bereiken? Waarom doe je wat je doet? Er wordt echter steeds vaker gevraagd concreet de weg naar deze impact te beschrijven. Wie wil je bereiken? Hoe ga je deze groep bereiken? En wie heb je nodig om je doel te bereiken?

Hoe bepaal je de weg naar impact?

Voor sommige projecten liggen het uiteindelijke doel en de beoogde impact heel dicht bij elkaar. Het ontwikkelen en valideren van een prototype robotarm waarbij onderzocht wordt hoe het in de industriële omgeving werkt, zal op relatief korte termijn tot impact leiden. Immers op het moment dat het prototype werkt zal het in productie gaan (economische impact) en zal het op de werkvloer geïntegreerd worden en de werknemers ondersteunen (maatschappelijke impact). Tevens zorgt het onderzoek zelf voor het opdoen van meer kennis (wetenschappelijke en technologische impact).

Voor andere projecten geldt dat het doel van een project nog ver verwijderd is van de beoogde impact. In hoofdlijnen weet elke onderzoeker en ontwikkelaar wel waarom hij/zij een project start: “In de toekomst leidt mijn onderzoek tot een behandeling tegen alzheimer”. Of “Over 15 jaar draagt mijn ontwikkeling bij aan een volledig zelfsturende trein”.  Voordat het project de beoogde impact kan maken, moeten er nog veel stappen gezet worden. Er is nog heel veel onderzoek en/of ontwikkeling nodig en om die stappen te kunnen zetten zijn meerdere partijen van invloed. Hoe zorg je nou dat het onderzoek wat je op dit moment uitvoert echt leidt tot je toekomstige doel? Wat is de weg naar impact?

Elke weg is anders

Uiteraard is deze weg voor ieder project uniek en zeker niet voor alle projecten even duidelijk. Hoe bepaal je welke stappen, aannames en stakeholders belangrijk zijn in jouw weg van project naar impact? Dit kun je aanpakken door samen met je (consortium)partners te bespreken wat voor hen belangrijk is om de volgende stap te zetten, wat er moet veranderen en wie daarbij cruciaal is. Het kan lastig zijn om met de diverse meningen van alle stakeholders, zowel binnen en buiten het consortium, een haalbaar plan te vormen. Iedere stakeholder denkt immers vanuit zijn eigen kader. Door met alle stakeholders de impact op zowel korte als lange termijn te bespreken en bij elke stap je af te vragen wie is cruciaal om mijn doel te bereiken en welke aannames maak ik hierbij, kun je de weg van project naar impact vorm geven.

Wij hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het beschrijven van impact en helpen graag bij het opstellen van jouw weg naar impact. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw weg naar impact? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00