Havenbedrijf Rotterdam

De grootste haven van Europa, Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam (PoR)), is een toegangspoort tot de rest van de wereld. De haven is een bouwsteen van de Nederlandse economie, en daar mogen we trots op zijn! De Haven wil voorop blijven lopen en moet natuurlijk ook haar steentje bijdragen aan de verduurzaming van de wereld, dus kiest PoR ervoor om in te zetten op duurzaamheid, digitalisering en innovatie. Hezelburcht werkt al ruim tien jaar samen met de haven en dat heeft al geleid tot diverse successen:

Het Circular Steam project

Het Circular Steam Project van LyondellBasell en Covestro is sinds 2021 gebruik! Het project van de chemiebedrijven en de Rotterdamse haven is een paradepaardje en bespaart de bedrijven een elektriciteitsverbruik van 90.000 huishoudens en voorkomt de hoeveelheid CO2-uistoot van 31.000 auto’s per jaar. Onze relaties hebben hiermee puur geïnvesteerd in duurzaamheid. Dankzij de duurzaamheidsambities van bedrijven worden klimaatdoelen mogelijk gemaakt!

Het Porthos consortium

Voor het afvangen en opslaan van CO2 gaat PoR samen met Gasunie en Energiebeheer Nederland (EBN) een nieuw infrastructuur aanleggen waarmee grote hoeveelheden CO2 tegen relatief lage kosten getransporteerd en opgeslagen kunnen worden. De bestemming van de CO2: een leeg gasveld gelegen in de Noordzee, zo’n 20 km uit de kust. Het project heeft een indrukwekkende CEF Energy toekenning van ruim € 102 miljoen ontvangen, een unicum voor een Nederlandse CEF aanvraag!

Sinds eind 2021 heeft Porthos ook contracten gesloten met de giganten Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell voor de transport en opslag van CO2. Deze samenwerkingen vormen een mijlpaal in het Porthos-project en zorgen ervoor dat hun visie nu werkelijkheid kan gaan worden. Naar verwachting zal de bouw van de infrastructuur vanaf 2022 van start gaan. Vanaf 2024 gaan de bedrijven gezamenlijk zo’n 2,5 miljoen ton CO2 per jaar afvangen.

Port of Rotterdam

Port of Rotterdam en Hezelburcht

Hoewel Hezelburcht de afgelopen tien jaar al diverse mooie subsidieopdrachten voor PoR heeft uitgevoerd, mogen we ons sinds 2021 met trots een voorkeursleverancier van de Rotterdamse haven noemen. Hezelburcht gaat de aankomende jaren ondersteuning bieden bij het opstellen van diverse regionale, nationale en Europese subsidietrajecten. We kijken uit naar de voortzetting van onze samenwerking met Port of Rotterdam.

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00