WBSO-realisatie mededeling 2023: wat moet u weten?

De WBSO (Wet Bevordering Speur—en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste subsidie voor innovatieve bedrijven in Nederland. Als u gebruik maakt van WBSO dan brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Eén van die verplichtingen is dat u na afloop van het kalenderjaar de WBSO-realisatie mededeling moet doen. Zoals elk jaar, dient u uiterlijk 31 maart 2023 uw gerealiseerde uren en eventueel gemaakte kosten en uitgaven bij RVO in. Bent u al klaar om uw realisatie mededeling te doen?

Wanneer moet u een WBSO-realisatie mededeling doen?

U moet altijd een mededeling doen, behalve als u een zelfstandig ondernemer bent en in 2022 meer dan 500 uur Speur- en Ontwikkelingswerk(S&O) heeft uitgevoerd. Indien u uw plicht tot realisatie mededeling te laat of zelfs helemaal niet indient, dan gaat RVO ervan uit dat u geen S&O-uren (en eventuele kosten en uitgaven) heeft gerealiseerd. U kunt in dat geval een boete ontvangen.

Waar moet u op letten?

Voordat u uw WBSO-realisatie mededeling indient, moet u rekening houden met het volgende:

  • Met ingang van 2022 is de aanvraagsystematiek gewijzigd. Een S&O-verklaring heeft altijd betrekking op een periode die loopt tot het einde van het kalenderjaar.
  • U mag in de mededeling over 2022 (naast S&O-uren) alleen nog kosten en/of uitgaven opvoeren die u in de aanvraag heeft opgenomen én die RVO heeft toegekend. Dit geldt niet per aanvraag maar per project.
  • S&O-uren (en eventueel kosten en uitgaven) die u maakt vóór de start van de periode in uw S&O-verklaring, komen niet voor de WBSO in aanmerking. Deze kunt u niet melden.
  • S&O-uren voor projecten die niet zijn aangevraagd of die zijn afgewezen, komen niet voor de WBSO in aanmerking. Deze kunt u ook niet melden.

TIP!

Gaat u aan de slag met uw administratieve meldplicht? Het is slim om tegelijkertijd de Burgerservicenummers (BSN) van de betreffende medewerkers door te geven. RVO maakt namelijk gebruik van de loongegevens van twee jaar geleden om het S&O-uurloon te berekenen. Op deze manier bent u goed voorbereid en voorkomt u dat u later weer opnieuw in de administratie en archieven moet duiken!

Maak optimaal gebruik van WBSO-voordeel

Hezelburcht heeft al sinds 1995 ervaring met WBSO subsidie. Laat u adviseren door onze specialisten en laat de administratieve verplichtingen uit handen nemen. Neem contact op via info@hezelburcht.com of bel direct naar 088 495 20 00.

Spar met een specialist!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

WBSO subsidie
Gerelateerde subsidie WBSO subsidie
Met de WBSO kunnen innovatieve bedrijven de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor R&D-pro...Lees verder

Gerelateerd

Contact

Vragen over de WBSO of kunt u hulp gebruiken bij de WBSO-realisatie mededeling? Neem contact op:

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00