Tweede call Innovation Fund voor kleinere projecten binnenkort open

Eind oktober is de eerste call van het nieuwe EU-programma Innovation Fund – gericht op het terugbrengen van de CO2-uitstoot – gesloten (eerste ronde, Expression of Interest). Ruim 300 aanvragen zijn tijdens deze call ingediend, met een totaal gevraagd subsidiebedrag van maar liefst € 21,7 miljard! Deze call was bestemd voor grootschalige projecten. Op 1 december wordt de tweede call binnen het Innovation Fund geopend, dit keer voor kleinschaligere projecten: CAPEX minder dan € 7,5 miljoen.

Bron: Europese Commissie

Webinar DG CLIMA op 19 november | Nieuwe aspecten

Op donderdagochtend 19 november organiseerde DG CLIMA een webinar over de tweede Innovation Fund call. Tijdens dit webinar kwam een aantal nieuwe aspecten aan bod:

Sectoren

De tweede call richt zich op de volgende sectoren (overeenkomstig met de eerste call):

  • Opwekking van hernieuwbare energie;
  • Energie-intensieve industrieën (inclusief substitutieproducten);
  • CCUS (Carbon Capture, Usage and Storage);
  • Energieopslag.

Beoordelingscriteria

Ook is tijdens de webinar bevestigd dat de criteria hetzelfde zijn gebleven:

  • GHG emissions avoidance;
  • degree of innovation;
  • project maturity;
  • scalability;
  • cost efficiency.

Het criterium ‘cost efficiency’ heeft betrekking op de verhouding tussen de verwachte CO2-reductie en het gevraagde subsidiebedrag.

Vereenvoudigingen

Ten aanzien van de tweede call wordt een aantal vereenvoudigingen doorgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de methodiek voor de berekening van CO2-reductie vereenvoudigd (details volgen nog). Daarnaast kan dit keer het subsidiebedrag maximaal 60% van de CAPEX/investeringskosten van het project bedragen (de OPEX/operationele kosten komen dit keer niet in aanmerking voor subsidie).

Aankomende webinars

Op 9 december – na de openstelling van deze call – wordt door DG CLIMA wederom een webinar gehouden met nadere details. Vanaf januari 2021 worden aanvullende webinars gehouden.

Aanvragen van Innovation Fund

Deadline: u kunt tot en met 10 maart 2021 een projectvoorstel indienen. Zoals eerder bekend gemaakt, is het budget voor deze call € 100 miljoen. In tegenstelling tot de eerste call – die bestaat uit twee aanvraagrondes – moeten geïnteresseerde partijen dit keer gelijk een volledige aanvraag indienen (ook wel single stage model genoemd).

Ondersteuning nodig?

Hezelburcht heeft tijdens de openstelling van de eerste call meerdere aanvragen mogen begeleiden, waaronder op het gebied van onder meer plastic recycling, de productie van methanol en de productie van staal. Wij zijn dan ook goed bekend met het Innovation Fund programma en kunnen uw organisatie uitstekend begeleiden bij het opstellen van een aanvraag.

Vanwege het single stage deadline model is het van groot belang om uw aanvraag in één keer volledig en optimaal in te dienen. Overweegt u een aanvraag in te dienen voor deze tweede call? Wij ondersteunen u hier graag bij!

Spar met een specialist
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Innovation Fund
Gerelateerde subsidie Innovation Fund
Het Europese Innovation Fund ondersteunt innovatieprojecten gericht op koolstofarme technologieën. ...Lees verder

contact

Benieuwd of uw project in aanmerking komt voor het Innovation Fund? Laat uw project toetsen op de mogelijkheden!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00