Eerste Innovation Fund oproep ruim 20x overvraagd

Eind oktober sloot de Expression of Interest fase van de eerste call van het splinternieuwe Innovation Fund. Hoewel nieuwe programma’s soms nog aan populariteit moeten winnen en het aantal projecten tegenvalt, is niets minder waar voor het Innovation Fund. Met een beschikbaar budget van € 1 miljard is het fonds voor deze call ruim 20x (!) overvraagd. Gaat het IF hiermee het Accelerator programma achterna en wordt het een slachtoffer van haar eigen populariteit?

Selectieproces in twee stappen

De opzet van het Innovation Fund volgt twee stappen: eerst mogen kandidaten zich melden met een bondig projectvoorstel, vervolgens worden de beste projecten geselecteerd en gevraagd een uitgebreide aanvraag in te dienen. Om goed keuzes te kunnen maken is er afgesproken dat er voor 2,5 keer het beschikbare budget of in totaal zo’n 70 voorstellen naar de tweede ronde gaan. Na de tweede ronde (tweede kwartaal van 2021) volgt een ranking en wordt op basis van de behaalde punten het beschikbare budget verdeeld.

Voor deze call is een budget beschikbaar gesteld van € 1 miljard. Dit budget wordt verdeeld over 19 industriële sectoren waarin wordt gezocht naar impactvolle schone innovatieve technologieën voor de duurzame economie.

Innovation fund overvraagd

Bron: Europese Commissie

Innovation Fund nog populairder dan verwacht

Dat er grote interesse zou zijn in het Innovation Fund was ons vooraf bekend, maar zelfs voor ons is het een verrassing gebleken dat het animo zo groot is. Het is prettig om vast te kunnen stellen dat er veel goede ideeën voor een schonere wereld leven in de Europese industrie. We zijn daarom erg benieuwd naar wat er nu gaat gebeuren met alle projectvoorstellen.

In de opzet van de beoordeling wordt immers gesteld dat er bij het ranken van projecten rekening wordt gehouden met het aantal hoog scorende projecten in datzelfde land. Dit kan in potentie betekenen dat er per land slechts 1 of 2 projecten worden toegekend. De verdeling van projecten en gelden over sectoren zal een vergelijkbaar nivellerend effect hebben, immers, met 19 sectoren om gelden over te verdelen is het onwaarschijnlijk dat meer dan 1-3 projecten per sector worden toegekend. Bovendien wil geen enkel land en geen enkele sector met lege handen komen te staan: laat het grote puzzelen maar beginnen.

Slagingspercentage laag | wie kan steun verwachten?

Op basis van de 311 aanvragen voor in totaal € 21,7 miljard, kent een gemiddeld project een omvang van grofweg € 70 miljoen, wat afgezet tegen het budget betekent dat slechts 14 projecten toegekend kunnen worden. Daarmee is het verwachte slagingspercentage zo’n 4,5%.

Landen met meerdere innovatieve industrieën (zoals Nederland) lopen het risico op basis van deze herverdelingsprincipes slechts zeer beperkt projecten toegekend te krijgen. Daarnaast is slecht te voorspellen in welke sectoren steun terecht gaat komen: vindt er straks koehandel plaats waarin projecten met strategisch nationaal belang worden uitgeruild tegen projecten die politiek minder interesse hebben? Wordt een groot project uitgeruild tegen twee kleintjes uit verschillende sectoren of vice versa? Daarom alvast mijn oproep aan uitvoeringsinstantie INEA: zorg voor transparantie.

Europese groene doelstellingen onder druk

Mijn verwachting is dat men voor de korte termijn zal besluiten om een groter aantal aanvragers door te laten naar de volgende fase dan oorspronkelijk gepland, dit kan immers gratis en is verdedigbaar in de zoektocht naar kwaliteit. De vraag is meer wat er in fase 2 gaat gebeuren: komt er extra geld of worden veel bedrijven voorlopig teleurgesteld? Dat laatste zou enorm zonde zijn, want de projecten in deze call gaan op z’n vroegst van start in 2022 en zijn pas jaren daarna operationeel. Verder uitstel omdat men moet wachten op nieuwe calls zet onze Europese en Nederlandse groene doelstellingen voor 2030 alleen maar verder onder druk.

Aanvragers krijgen uiterlijk eind maart 2021 bericht of zij uitgenodigd worden voor de volgende fase.

Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Innovation Fund
Gerelateerde subsidie Innovation Fund
Het Europese Innovation Fund ondersteunt innovatieprojecten gericht op koolstofarme technologieën. ...Lees verder

contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of bent u benieuwd naar de subsidiekansen voor uw projectidee? Neem contact op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00