Stimuleer individuele ontwikkeling met het STAP-budget

Uw medewerkers de mogelijkheid bieden om te investeren in hun scholing? Op 1 maart 2022 gaat de eerste ronde van de subsidieregeling STAP-budget open voor aanvragen. Er komt dan een ontwikkelbudget van € 1000,- vrij voor iedereen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie en is een subsidieregeling voor individuen die zich willen ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven/of een betere positie op de arbeidsmarkt willen krijgen. Individuen (dus niet organisaties zelf!) kunnen de subsidie aanvragen om scholingsactiviteiten te financieren. Het budget per individu bedraagt per jaar maximaal € 1000,-.

De regeling vervangt in 2022 de fiscale aftrek van de scholingsuitgaven/studiekosten. Dit heeft als gevolg dat de eigen bijdrage niet meer afhankelijk is van het inkomen van het individu, maar van de kosten van de scholingsactiviteit. Als de kosten van de scholingsactiviteit hoger zijn dan het maximale bedrag van € 1000,- , dan zijn de resterende kosten voor eigen rekening.

Wie komt in aanmerking?

Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen gebruik maken van het budget. Het maakt niet uit of het individu in loondienst is, ZZP’er of ondernemer is of momenteel geen werk heeft.

Welke scholingsactiviteiten zijn subsidiabel

Alle scholingsactiviteiten die in aanmerking komen, zullen worden opgenomen in een scholingsregister. Het scholingsregister is nog in ontwikkeling. Het aanbod wordt daarom geregeld aangevuld met nieuwe opleidingen, trainingen en cursussen.

De scholingsactiviteiten moeten tenminste aan één van de onderstaande voorwaarden voldoen:

  • OCW-erkend (mbo, hbo en wo, bekostigd en contractonderwijs)
  • NRTO-keurmerk
  • NLQF ingeschaalde kwalificatie uit het NCP-register
  • Erkend door een sector- of brancheorganisatie

Wanneer kan het STAP-budget aangevraagd worden?

In 2022 vinden de volgende aanvraagtijdvakken plaats:

  • 1 maart tot en met 30 april 2022 – € 36,1 miljoen
  • 1 mei tot en met 30 juni 2022 – € 36,1 miljoen
  • 1 juli tot en met 31 augustus 2022 – € 36,1 miljoen
  • 1 september tot en met 31 oktober 2022 – € 36,1 miljoen
  • 1 november tot en met 31 december 2022 – € 36 miljoen

Er wordt subsidie verstrekt voor scholing die start binnen drie maanden na sluiting van een aanvraagtijdvak. Voor alle aanvraagtijdvakken geldt op = op!

Waarom is deze regeling interessant voor u en uw medewerkers?

Hoewel de regeling alleen door individuen kan worden aangevraagd, kan het ook binnen uw organisatie voordelen opleveren. U kunt uw medewerkers op dit budget wijzen en stimuleren om hiervan gebruik te maken. Scholing brengt namelijk diverse voordelen met zich mee: werknemers bouwen extra ervaring op, krijgen meer zelfvertrouwen in hun eigen vaardigheden en zijn gemotiveerder. Alle kennis die zij middels scholingsactiviteiten op doen wordt in ruil weer ingezet op de werkvloer.

Interessante subsidiekansen voor uw organisatie

U kunt ook zelf investeren in de scholing van uw medewerkers en de opleidingsmogelijkheden binnen uw organisatie. Denk aan regelingen als Tel mee met Taal voor organisaties die willen investeren in laaggeletterde werknemers. Of de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM) voor investeringen in de leercurve van medewerkers. Tot slot kunt u ook gebruik maken van de Subsidieregeling Praktijkleren waarmee u praktijk- of werkleerplaatsen kunt aanbieden.

Wilt u meer weten over scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact op voor meer informatie!

Meer weten? Neem contact op
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Heeft u vragen over een specifieke subsidieregeling of onze diensten? We staan u graag te woord!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00