Mijn Hezelburcht Menu

Subsidieregeling Praktijkleren

Organisaties die praktijk- en werkleerplaatsen aanbieden kunnen vanuit de overheid een financiële tegemoetkoming middels de Subsidieregeling Praktijkleren krijgen. Er is niet alleen subsidie beschikbaar voor de begeleiding van leerlingen/studenten, maar ook voor de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). Het voordeel kan oplopen tot € 2.700,- per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats per jaar. De Subsidie Praktijkleren vraagt u altijd met terugwerkende kracht aan.

Let op: De subsidieregeling Praktijkleren is tijdelijk gesloten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. 

Praktijkleren 2019-2020

De openingsdatum voor de subsidieronde van 2020 is verschoven van 2 juni naar 1 juli 2020. Subsidie aanvragen is mogelijk tot en met 16 september 2020, 17.00 uur.

Extra voorschotronde

De verschuiving van de definitieve deadline is in verband met een extra voorschotronde die begin juni opent. Doel van deze voorschotronde is om werkgevers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen voor al gemaakte begeleidingskosten en het verder bevorderen van praktijkleerplaatsen in het mbo. Het draait hierbij om werkgevers die vanaf 16 maart tot en met 19 mei 2020 gedwongen gesloten waren en hierdoor in die periode geen BBL-studenten hebben kunnen begeleiden. Dit geldt ook voor bedrijven die weliswaar niet gedwongen gesloten waren, maar door inachtneming van de richtlijnen van het RIVM ook hun deuren gesloten hebben gehouden.

Deze voorschot kan alleen aangevraagd worden voor de periode van de start van het schooljaar 2019/2020 tot en met 31 maart 2020. Als u een aanvraag indient voor een voorschot bent u ook verplicht om uiterlijk 16 september 2020 een definitieve aanvraag voor de subsidie Praktijkleren in te dienen.

Vragen of hulp nodig bij uw aanvraag? Onze specialisten staan u graag te woord.

Doelgroepen regeling Praktijkleren

 • Vmbo
  Leertrajecten voor vmbo-leerlingen kenmerken zich door een zeer praktische invulling van het programma. Een erkend leerbedrijf moet minimaal 40 weken het praktijkdeel van de opleiding verzorgen.
 • Mbo
  Alleen de bbl-opleidingen die zich richten op een volledig diploma komen in aanmerking voor ondersteuning. Een erkend leerbedrijf moet minstens 40 weken aan praktijkgerichte begeleiding verzorgen.
 • Hbo
  Duale of deeltijd hbo opleidingen in de richting van techniek en landbouw (natuurlijke omgeving) komen in aanmerking voor de regeling. Een bedrijf of organisatie moet minimaal 42 weken het praktijkdeel begeleiden.
 • Promovendi en toio’s
  Bedrijven die afgestudeerden aannemen voor het laten verrichten van een promotieonderzoek of voor het volgen van een opleiding tot technologisch ontwerper kunnen een beroep doen op de subsidie. De promovendus en toio moeten een arbeidscontract van 36 per week gedurende 12 maanden hebben.

Meer informatie?

Wilt u weten of uw organisatie in aanmerking komt voor deze regeling? Neem hieronder contact op en laat u adviseren door een van onze specialisten.

Neem contact op voor een kennismaking!

contact

Wilt u meer weten over de subsidieregeling praktijkleren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00