Prinsjesdag 2019 | Innovatie & Subsidies

Vandaag presenteerde het kabinet op de derde dinsdag van september (Prinsjesdag) traditiegetrouw haar plannen voor 2020. De belangrijkste ontwikkelingen en wat deze kosten, staan in de Rijksbegroting en Miljoenennota 2020. Wat zijn de gevolgen hiervan op het subsidie- en financieringslandschap met betrekking tot innovatie?

Kabinet presenteert plannen 2020 op gebied van Innovatie & Subsidies

Innovatie wordt al jaren flink gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Middels subsidieregelingen en fiscale regelingen verkrijgen bedrijven en andere instellingen al jaren veel voordeel. Om als klein land groot te blijven op internationaal gebied worden er in 2020 weer nieuwe instrumenten en nieuwe budgetten vrijgemaakt. Bekijk hieronder een aantal belangrijke ontwikkelingen:

WBSO budget stijgt en aanvraagsystematiek verandert

De WBSO is geëvalueerd als een regeling met relatief veel meerwaarde voor het bedrijfsleven. Het WBSO budget stijgt daarom opnieuw van € 1.237 miljoen in 2019 naar € 1.281 miljoen in 2020. Dit is een deel van de € 400 miljoen die het kabinet vanaf 2020 structureel extra beschikbaar stelt voor onderzoek.

Van drie naar vier aanvraagmomenten

Eén van de door de regering onderkende problemen met de WBSO is dat de aanvraagsystematiek slecht aansluit bij bedrijven die werken met korte innovatiecycli, zoals binnen de ICT vaak het geval is. Daarom wordt het maximum aantal aanvraagmomenten vergroot van drie naar vier. Bovendien wordt de ‘wachtmaand’ afgeschaft en kan op de dag voor de start van de kalendermaand, een aanvraag worden ingediend. Uitzondering daarop zijn aanvragen die starten op 1 januari – die moeten uiterlijk op 20 december zijn ingediend (eerstvolgende aanvraagperiode op deze wijze is 1 januari 2021).

MKB Innovatieregeling Topsectoren (MIT)

Het budget dat Rijksoverheid beschikbaar stelt voor de populaire innovatieregeling voor het mkb wordt met bijna € 10 miljoen vergroot naar ruim € 39 miljoen in 2020. Aangezien deze regeling gefinancierd wordt door zowel provincies als Rijksoverheid, kan dit (deels) een budgetverlichting zijn voor de provincies.

Innovatieboxtarief van 7% naar 9% in 2021

Het kabinet is voornemens het effectieve VPB tarief in de Innovatiebox te verhogen naar 9% per 2021. Daarmee wordt de regeling voor de tweede keer versoberd (in 2018 is het tarief verhoogd van 5% naar 7%).

Oprichting nationaal investeringsfonds Invest-NL stap dichterbij

Er werd al langer over gesproken, maar nu is er nu weer een tipje van de sluier opgelicht: er komt een strategisch investeringsfonds dat het verdienvermogen van Nederland over 20 tot 30 jaar een boost moet geven. Het startkapitaal van het fonds zal zoals het er nu naar uit ziet tenminste €1,7 miljard omvatten. Investeringen zullen gericht zijn op R&D, innovatie en kennisontwikkeling.

Meer geld voor ondersteuning van start-ups en scale-ups

Start-ups en scale-ups kunnen in 2020 ondersteuning verwachten vanuit onder meer TechLeap.NL (het voormalige StartupDelta). Er is € 14 miljoen gereserveerd voor deze instrumenten door het kabinet. Verdere details worden nog bekend gemaakt.

Meer informatie of vragen?

Heeft u vragen? Of bent u benieuwd wat voor impact het nieuws van vandaag heeft op uw organisatie? Benader gerust uw adviseur of neem contact met ons via de button!

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

Contact

Meer informatie over een nieuwsitem? Of heeft u interesse in een vrijblijvende kennismaking? Laat uw gegevens achter of bel ons direct 088 495 20 00.

Spar met een specialist

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

Of bel direct naar: 088 495 20 00