Nederland gekenmerkt als ‘Innovation Leader’

In een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Commissie (EC) wordt Nederland gekenmerkt als Innovation Leader. Samen met Denemarken, Finland en Zweden valt Nederland in deze topcategorie. Onze prestaties op het gebied van innovatie zijn bovengemiddeld (> 20%) ten opzichte van het Europese gemiddelde (zie figuur 1).

Door middel van de Innovation Index meet de EC de mate van innovativiteit van een land is. Met een score van 135.0 staat Nederland op de vierde positie in het kader van de Europese Unie en op de vijfde positie in Europa – inclusief Zwitserland.

figuur1 innovatie index

Figuur 1. Alle leden van Europese Unie (EU) in 2018 t.o.v. het gemiddelde van de EU. Grijs representeert de score in 2011. Bron: EIS 2019 – main report.pdf

figuur 2 topleadersFiguur 2. De scores van de top vier over de jaren 2011 – 2018. Bron: EIS 2019 – main report.pdf

Zoals ook in figuur 2 zichtbaar is, heeft Nederland een flinke sprong gemaakt de afgelopen jaren. Nederland heeft zichzelf de afgelopen acht jaar ontwikkeld tot één van de top vier innovatieleiders. De verschillen tussen de top vier innovatieleiders zijn anno 2019 daardoor ook minimaal geworden.

Uit het onderzoeksrapport komt naar voren dat Nederland een zeer aantrekkelijk onderzoeks- en innovatieklimaat heeft met goede financierings- en ondersteuningsmogelijkheden. Significant detail is echter dat Nederlandse bedrijven opvallend weinig eigen kapitaal investeren in non-R&D innovatie-uitgaven ten opzichte van ander EU-lidstaten.

Door intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden is de innovatiekracht en het concurrentievermogen van Nederland slim georganiseerd. Onze sterke positie is bovendien tot stand gekomen door ons aantrekkelijke financieringsklimaat en de mogelijkheid tot het delen van risico’s. De WBSO, MIT, Innovatiebox en SDE+ zijn slechts voorbeelden van populaire Nederlandse financieringsinstrumenten. Deze regelingen zijn afgelopen jaren succesvol gebleken en weerspiegelen een ondernemende overheid die extra investeringen door het Nederlandse bedrijfsleven uitlokt. - Bas van Engelen, Managing Director - Hezelburcht

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit artikel of wenst u meer informatie? Onze specialisten staan u graag te woord.

Neem contact op!
Of bel direct naar: 088 495 20 00

contact

Meer informatie over dit rapport? Neem gerust contact met ons op!

Spar met een specialist!

& ontdek de mogelijkheden

?

Laat uw gegevens achter

of bel direct naar: 088 495 20 00